NRK Meny
Normal

Legger ned tross fulle hus

Hele 22 lokaler står tomme på Grünerløkka. Høye husleier tar livet av små virksomheter, sier bydelens interesseorganisasjon.

Grünerløkka

Mange attraktive lokaler står tomme langs Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

Foto: Arezo Naghavian / NRK

For seks år siden åpnet restaurant Carib på Grünerløkka, men nå må den legges ned. 40 000 kroner i husleie i måneden ble for mye.

– Det lønner seg ikke for oss å fortsette til tross for at vi hele tiden har hatt fulle hus, sier restauranteier Kathleen Ann Leine.

Carib legger ned

Dette var meldingen som møtte resturanten Caribs gjester.

Foto: Arezo Naghavian / NRK

Hva mener du? Si din mening under artikkelen.

– Grådige gårdeiere

Nå har interesseorganisasjonen Unikoslo sett seg lei av grådige gårdeiere, og oppfordrerer alle beboere og besøkende til å være bevisst på hvor de handler.

Unikoslo på Grünerløkka ble stiftet i 2007 og er en bevegelse bestående av beboere, kunstnere og butikkeiere som ønsker å ta vare på byens mangfold.

– Mangfoldet er i ferd med å forsvinne. En eksplosjon i leiepriser truer de små, og de uavhengige butikkene blir erstattet med storkiosker og eiendomsmeglere, sier Carolina Roka, styreleder i Unikoslo.

– Vi har jo ikke så stor makt til å gjøre annet enn å komme med oppfordringer, sier hun.

Video - Høye husleier tar livet av småaktører

Se tv-saken fra Grünerløkka.

22 tomme lokaler

Det siste tallet fra Unikoslo viser at 22 butikklokaler står tomme.

– Det blir konkurser og økonomisk tap for mange. I tillegg forsøples bydelen. Så fort noen lokaler står tomme blir de tagget på sier, Roka.

Ifølge gårdeier på Grünerløkka Steinar Andresen henger etterspørsel og leiepris sammen.

– På Grünnerløkka har etterspørselen vært så stor at folk har stått i kø for å få leid lokaler. Da blir prisene deretter, sier han.

Lite mangfoldig by

Nestleder i bystyrets finanskomite, Trond Jensrud (AP), mener Grünerløkka har et særpreg som det er viktig at beholdes.

– En by som bare består av Deli deluca, 7-eleven og Narvesen kiosker, blir en utrolig kjedlig og lite mangfoldig by. Det må også være rom for de små lokale butikker, kiosker og cafeer.

På møtet i finanskomiteen på onsdag denne uken vil han ta opp saken med næringsbyråden og spørre hvilke virkemidler han mener at Oslo kommune har.

Jensrud ønsker også å høre hvilken dialog byrådet til nå har hatt med ulike gårdeier- og næringslivsaktører i byen for å skape et mest mulig levende nærmiljø på steder som Grünerløkka.

– Erfaringene fra for eksempel Karl Johans gate er jo at hvis Oslo kommune engasjerer seg og går aktivt inn i et samarbeid med gårdeierne så klare man å komme fram til svært gode resultater, sier Jensrud.