Hopp til innhold

Legger ned leksesenter på Holmlia

Utdanningsetaten legger ned tilbud om leksehjelp på Holmlia fordi lokalene er for dyre.

Uzma Pari, veileder Iselin Risahagen, Sandra Østereng Tyrhaug

Uzma Pari, veileder Iselin Risahagen, Sandra Østereng Tyrhaug på Holmlia leksesenter.

Foto: Mario Torres/NRK

Holmlia leksesenter skal legges ned fra og med 1. desember. 130 elever fra 5.–10. klasse mister dermed et verdifullt tilbud.

– Vi har sendt melding til Kristin Halvorsen og sagt hvor forferdelig det er at leksesenteret legges ned, sier Sara Al Isawi.

15 år gamle Sara Al Isawi går på Holmlia skole og pleier å være på leksesenteret to dager i uken. Hun forteller om store forbedringer i flere fag.

– Jeg har blitt flinkere i engelsk, men særlig matte. Der var jeg ikke særlig flink. Med leksehjelpen har jeg bedret karakteren. Det er veldig flinke lærere her.

Godt tilbud som gir resultater

Leksesenteret holder til på Holmlia Senter, og er et tilbud til elever fra fem skoler i nærområdet.

Gjermund Randem har jobbet der i to år og har sett tydelige resultater hos elevene.

– Noen har hatt veldig godt utbytte av det. Jeg har også snakket med folk som har jobbet her lenger som har fulgt elever fra femte til tiende klasse, og som virkelig har sett stor oppsving, sier Randem.

For å få benytte seg av leksehjelpen, må barna søke om plass gjennom skolen. De som blir tatt opp må skrive under på en samarbeidsavtale. Det står det at eleven skal møte to dager i uken og må ha melding fra foresatte hvis man har vært syk.

Mener skoletilbudet er godt nok

Da Holmlia leksesenter åpnet i 2006, sa skolebyråd Torger Ødegård at han var stolt over stedet. Men nå er det altså slutt, 1. desember stenger dørene.

– Jeg har fått svar fra Kristin Halvorsen om at hun har videresendt meldingen vår til Utdanningsetaten, sier Al Isawi.

Utdanningsetaten har derimot ikke tenkt å snu i saken. Pedagogisk leder Elin Reite tror heller ikke at elevene bør være redd for et dårligere tilbud.

– Hva gjelder Holmlia senter og lokalene der, så ble de for dyre. Vi fant ut at vi ville få mer leksehjelp for pengene hvis vi tilbød dette innenfor skolens rammer. Osloskolen har mange års erfaring med det, og det er mange skoler som gjør det på en glitrende måte, sier Reite.

Usikker på om hun vil fortsette

Sara Al Isawi

Sara Al Isawi.

Foto: Mario Torres/NRK

Fra desember av vil skolene fortsette hver for seg. Sara Al Isawi er usikker på om hun vil bruke skoletilbudet. Hun tror det bli mer bråk, og dårligere hjelp å få:

– Man kan ikke jobbe i fred og ro, leksetiden blir kortere. Det vil bli færre lærere og flere elever. På skolene er det mange som går til leksehjelp bare for å slappe av eller for å tøyse med venner. På leksehjelpen er det seriøst, man må søke for å få plass, sier Al Isawi.