– Ingen hjemløse skal måtte sove ute

Til tross for flere kalde netter med mange minusgrader er det fortsatt ledige rom for hjemløse i Oslo. Kommunen sier de er godt forberedt om det skulle bli enda kaldere.

Iver Skyberg, daglig leder av Fyrlyset og Knut Haugsvær, leder for rusomsorgen i Frelsesarmeen

De har lagt madrasser på gulvet så hjemløse skal slippe å fryse. Iver Skyberg er daglig leder av kafeén Fyrlyset og Knut Haugsvær er leder for rusomsorgen i Frelsesarmeen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Gradestokken har krøpet nedover de siste dagene, og det har ført til kalde netter i hovedstaden. Dørene hos Frelsesarmeens kafé på Grønland har derfor vært åpne hver natten denne uken.

– Både på dagtid og på nattestid så er det pågang nå. På natten så har vi sagt at rundt 60 stykker er taket, sånn at alle skal få et godt tilbud, sier Knut Haugsvær, leder for rusomsorgen i Frelsesarmeen.

Med gulvet dekket av madrasser og tepper har folk som ikke har noe annet alternativ fått tilbud om en varm natt.

Mange utenlandske

Tall fra 2009 viste at over 1500 personer er bostedsløse i Oslo.

Stadig flere av de Frelsesarmeen møter på gata er utenlandske, uten sosiale rettigheter i Norge. For de er tiltak som Fyrlyset et av de eneste alternativene til en kald natt ute.

– Vi ser at de rusavhengige benytter seg av de tilbudene de får. Så det er heller andre grupper vi merker en økning på, sier Haugsvær.

Han forteller at det er mange møter som varmer.

– Jeg traff en fyr nede i gaten som var fra Tyskland. Han lurte på om det var et sted å sove. Et par timer senere så satt han på en madrass på Fyrlyset og leste avisen. Jeg så på han at han kjente roen og freden.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Fyrlyset kafé for rusmisbrukere

På Fyrlyset er det varmt og godt.

Foto: Terje Christiansen / NRK

Haugsvær opplever også at mange setter pris på bussen til Frelsesarmeen.

– Det er sterkt å se at når bussen vår kjører rundt så kommer folk stormende frem og stiller seg i kø, og fyller opp bussen. Det å få komme inn der og få hvile seg noen timer oppleves godt, sier han.

Flere plasser

Merete hanck-hansen, avdelingsdirektør i velferdsetaten for institusjons- og boligavdelingen..JPG

Merete Hanck-Hansen, avdelingsdirektør i Velferdsetaten sier at kommunen er godt forberedt på kulda.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Kommunen har rundt 40 akutte døgnplasser for rusmisbrukere som bor på gata i Oslo. Selv om det har vært ned ti minusgrader de siste nettene står flere av disse plassene tomme.

– Ingen skal behøve å sove ute når kulda setter inn, sier Merete Hanck-Hansen, avdelingsdirektør i Velferdsetaten.

Hun mener at kommunen er godt foreberedt om det blir enda kaldere.

– Dette har vi jobbet gjevt og trutt med gjennom mange år. I fjor så var det ingen som ble avvist hvis de ønsket en seng i kuldeperiodene.