Hopp til innhold

– Sykehjemsplass i det blå

– Dette er hårreisende, sier Kåre Aas, som ventet fire måneder på korttidsplass for sin syke kone. Fortsatt venter de på svar fra Oslo kommune om langtidsplass.

Kåre og Åse Aas

Mens Åse Aas helst vil bo hjemme, mener hennes mann Kåre at hun er for syk til at han kan ta vare på henne hjemme. De har ventet i flere måneder på sykehjemsplass i Søndre Nordstrand.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Kåre Aas

Kåre Aas søkte om sykehjemsplass for sin kone i februar. Han har fortsatt ikke fått svar fra Søndre Nordstrand bydel.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

I februar søkte han Søndre Nordstrand bydel om sykehjemsplass til sin syke kone på 81 år.

– De sa at søknaden skulle behandles innen april, forteller Aas.

Byrådet har bestemt at det maksimum bør ta fjorten dager før man får svar, men en ny rapport fra Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning (Fafo) viser at det tar i gjennomsnitt 37 dager å få svar på søknad om sykehjemsplass i Oslo.

– April kom og april gikk, og så fikk vi nytt brev om at saken skulle behandles 15. mai, sier Aas.

Venter og venter

Etter fire måneder fikk hans kone en korttidsplass på sykehjem, men fortsatt har de ikke fått svar på søknaden om langtidsplass.

Kåre Aas forteller at da han forsøkte å ringe bydelen kom han bare til en telefonsvarer, og bestemte seg til slutt for å møte opp personlig for å snakke med saksbehandleren.

Der fikk han vite at personen han hadde forsøkt å få tak i hadde sluttet to uker tidligere.

– Jeg sa at da måtte de jo ordne med telefonen, slik at folk ikke ble sittende fast. Jeg sa det ganske kvast, og det mener jeg at jeg var i min fulle rett til, sier Aas.

Ingen når målet

Kai-Morten Terning (Frp)

Byrådssekretær Kai-Morten Terning (Frp).

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Rapporten fra Fafo viser at Alna bydel har lengst ventetid på søknader om sykehjemsplass. Her er ventetiden i snitt tre måneder.

Tidligere har NRK fortalt at Fafo-rapporten også avdekket at bostedsadresse er avgjørende om eldre får plass på sykehjem i Oslo eller ikke.

– Vårt mål er at vi ønsker en mest mulig lik praksis over hele byen, sier byrådssekretær Kai-Morten Terning (Frp).

Terning sier at byrådet har bestemt at det burde ta maksimum to uker å få behandlet sin søknad, men ingen av bydelene når det målet.

– Vi har visst hele tiden at det er stor forskjell på behandling av sykehjemssøkander i hele byen, og derfor har vi satt igang denne rapporten. Når vi er ferdig med gjennomgangen, vil vi sette inn nye regler for å få likere praksis, sier Terning.

– Er det noen da som har mye lengre behandlingstid enn andre, så vil vi slå ned på det.

Venter fortsatt

Tidligere i juli kom kona til Kåre Aas hjem, etter en og en halv ukes korttidsopphold på sykehjem. Nå frykter Kåre at det vil ta lang tid før noe skjer.

– Jeg venter på at hun skal få plass, men det ser ut til å være i det blå.