Hopp til innhold

Dropper id-feiring for sultestreik og fakkeltog

Sultestreik på fjerde dagen, demonstrasjoner og fakkeltog. Kurdere i Oslo gjør det de kan for å vise sin misnøye med IS og norske myndigheters håndtering av situasjonen i Syria og Nord-Irak.

Kurdere i Oslo dempnstrerer mot IS

INGENTING Å FEIRE: De skulle egentlig ha feiret den muslimske høytiden id, men hundrevis av kurdere bruker heller lørdagskvelden på å demonstrere og gå i fakkeltog mot IS. Her har Shoana Ostadi og Andam Aso Aziz tent de første faklene.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Andam Aso Aziz

NOK ER NOK: Andam Aso Aziz mener norske myndigheter bør gjøre mer for kurderne som lider under IS.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

Kurdisk musikk dundrer ut av en høyttaler. Slagord ropes. Ellers går det fredlig for seg. Det er lørdagskveld, og flere hundre kurdere har tatt med seg flagg, plakater og fakler til Jernbanetorget i Oslo.

– I dag er det id. Men jeg og veldig mange andre kurdere skal ikke feire. Det er ingenting å feire når vi ser hva som skjer i Syria og Nord-Irak, sier Andam Aso Aziz til NRK lørdag.

Han er en av lederne i organisasjonen Kurdisk ungdom mot rasisme og ekstremisme, og er rørt over engasjementet han ser rundt seg.

Den siste tiden har den kurdiske organisasjonen demonstrert en rekke ganger, blant annet utenfor Utenriksdepartementet og Stortinget. Et tjuetalls av medlemmene sultestreiker. Lørdag kveld byttes id-feiringen ut med fakkeltog.

– Vi går i tog, demonstrerer og sultestreiker for å vise vår solidaritet med kurderne som er direkte berørt av IS sine handlinger. De utsettes for folkemord, sier Aziz, som mener norske myndigheter bør gjøre langt mer for å hjelpe til i den kritiske situasjonen.

Forstår frustrasjonen

Øyvind Halleraker

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Utenrikspolitisk talsmann i Høyre, Øyvind Halleraker, sier det kan være aktuelt for Norge å bidra mer, både militært og humanitert, for å bekjempe IS.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Regjeringen har bidratt med betydelige midler, både humanitært og militært. Vi har gitt nesten 800 millioner til Syria, og 200 millioner til Nord-Irak, sier utenrikspolitisk talsperson i Høyre, Øyvind Halleraker.

Han har stor forståelse for at kurdere i Oslo er frustrerte, og reagerer når de ser hva som skjer med deres folk i områdene der IS herjer.

– Vi er bekymret for menneskelige lidelser, og det som tenderer til å være folkemord ved flere anledninger. Det at noen velger å sultestreike viser også hvor alvorlig situasjonen oppleves for disse folkegruppene, sier Halleraker.

Vurderer regjeringen å gi mer i støtte i kampen mot IS?

– Ja, det gjør vi. Vi får større handlingsrom for slike bidrag når statsbudsjettet legges fram om få dager. Jeg kan ikke love noe nå, men det vil i aller høyeste grad være en aktuell problemstilling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flere hundre personer sto opp mot IS på Jernbanetorget lørsdag kveld.

KLARE BUDSKAP: De droppet årets id-feiring, og la lørdagen til Jernbanetorget i Oslo.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Hjelpen kommer ikke fram

– Det er riktig at regjeringen har gitt penger til kampen mot IS, men hjelpen kommer ikke fram til de kurdiske områdene, sier Aziz i Kurdisk ungdom mot rasisme og ekstremisme.

Han mener det gjøres for lite for å sikre at hjelpen kommer fram dit den skal.

– Vi har god kontakt med de kurdiske miljøene der nede. De forteller at den humanitære hjelpen, som innsamlede klær og mat – ingenting kommer fram til dem. Jeg var selv i Nord-Irak i juli og august, og så hva som foregikk med egne øyne.

– Kurdere er en viktig part i kampen

Kristian Norheim (Frp)

STØTTER KURDERNE: Fremskrittspartiets politiske talsperson, Kristian Norheim, mener kurderne er en viktig part i kampen mot IS.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Det er en demokratisk rettighet å få markere sine synspunkter, og demonstrere og protestere. Men sultestreik høres ikke noe særlig ut, sier Fremskrittspartiets politiske talsperson, Kristian Norheim til NRK

Han mener det viktigste er at Norge er en del av den USA-ledede storkoalisjonen av land som jobber for å bekjempe terrororganisasjonen, ikke om Norge bidrar med mer midler enn i dag.

– Kurdere i Norge ønsker mer hjelp til kurdere i de IS-invaderte områdene. Er det aktuelt?

– Jeg tror vi må se dette i et større perspektiv. Det er ikke mulig skille ulike områder i Nord-Irak og Syria fra hverandre. Det som skjer i disse områdene henger sammen. Men kurderne er en viktig part i kampen mot IS. Vi støtter alle de som kjemper mot denne grusomme terrororganisasjonen, sier Norheim.

Inviterer kurderne til samtaler

Norge har stilt ett herculesfly til disposisjon, og har sendt fem offiserer som skal undersøke hva som kan være Norges bidrag i kampen mot IS framover.

– Når de kommer hjem vet vi mer om hvor Norge bør rette innsatsen. Vi må knuse IS, slik at den ikke sprer seg videre og etter hvert blir en global terrortrussel, sier Norheim.

Han oppfordrer kurderne til å ta kontakt med politikerne for samtaler.

– Det er faktisk ikke så vanskelig å komme i kontakt med norske politikere. Jeg vil gjerne invitere dem til meg slik at de får luftet sin frustrasjon og sine synspunkter. Kanskje kan vi sammen komme fram til noen gode løsninger.

Se video av den kurdiske demonstrasjonen utenfor Stortinget 26. september:

Reportasje fra Kveldsnytt.