NRK Meny
Normal

Politiet på plass ved ny IS-demonstrasjon i Oslo

Rundt 100 personer fikk fredag kveld beskjed av politiet om å forlate området rundt Stortinget, etter å ha demonstrert mot terrorgruppa IS.

Reportasje fra Kveldsnytt.

VIDEO: Rundt 100 personer demonstrerte fredag kveld utenfor Stortinget.

Shoana Ostadi

Talsmann for gruppen Kurdisk ungdom mot rasisme og ekstremisme, Shoana Ostadi.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

Ifølge politiet i Oslo møtte rundt 100 personer møtt ved Stortinget for å demonstrere mot IS' herjinger i Irak og Syria. Demonstrantens vrede var i tillegg til IS, også rettet mot Tyrkia.

– Vi demonstrerer mot det som skjer i byen Kobane i Syria, hvor byen er under angrep fra IS og den tyrkiske hæren på andre siden av byen, sier talsmann for gruppen som kaller seg Kurdisk ungdom mot rasisme og ekstremisme, Shoana Ostadi til NRK.

Ostadi sier det foregår flere demonstrasjoner rundt om i Europa, blant annet i Paris, Nederland og Stockholm. I slutten av august møtte flere tusen personer opp i Oslo sentrum, for å demonstrere mot Den islamske stat og norske ekstremister.

Bedt om å flytte seg

Politiet opplyser at demonstrasjonen på Løvebakken ikke hadde blitt varslet på forhånd. Politiet meldte også tidligere fredag at demonstrantene ikke hadde fulgt et pålegg om å flytte seg.

– Vi jobber nå med å få i gang dialog med dem som demonstrerer. Dette er ikke en varslet demonstrasjon, og man skal normalt ha grunneiers tillatelse til å holde en demo, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt.

Politiet ga demonstrantene en tidsfrist fram til klokken 23.00 til å flytte seg vekk fra Stortinget. Det ville gruppen først ikke etterkomme, uten at det oppstod konfrontasjoner med politiet.

Rundt klokken 22.00 skal en del av demonstrantene ha fulgt politiets ordre, og flyttet seg ned til Eidsvolls plass.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kurdere demonstrerer mot IS

UNGE KURDERE: Gruppen mener de har rett til å være utenfor Stortinget, selv om de ikke har varslet om demonstrasjonene.

Foto: Sissel Helen Kvalvik / NRK

– En spontan demonstrasjon

Shoana Ostadi sier til NRK at demonstrantene føler de har rett til å uttrykke sin misnøye mot Den islamske stat, som den siste tiden har tatt kontroll over store deler av Irak og Syria.

– Dette en spontan demonstrasjon, der vi bare har mobilisert via sosiale medier og bedt folk om å møte opp for å vise motstand mot det som skjer i Syria. Vi mener at vi som fredelige folk har rett til å være her, og vise vår misnøye, svarer talsmannen på spørsmål om hvorfor de ikke har varslet om demonstrasjonen.

I slutten av august møtte altså opp mot 5000 personer opp på det som var en varslet demonstrasjon mot IS og norske ekstremisme. Markeringen ble til etter et initiativ fra en rekke muslimske organisasjoner, og statsminister Erna Solberg var blant dem som deltok.

Demonstrasjon mot IS

VIDEO: Gruppa Kurdisk ungdom mot rasisme og ekstremisme demonstrere foran Stortinget fredag kveld.

Laster Twitter-innhold