Hopp til innhold

Kronprinsparet lar kulturminner forfalle

Både fagfolk og Asker kommune reagerer på at kronprinsparet lar Bråtan husmannsplass og Rødlåven forfalle. Østlandssendingen beklager at vi tidligere hevdet at kronprinsparet har lovet å pusse opp, for det er ikke er riktig.

Husmannsplassen Bråtan forfaller

PREGET: Den gamle husmannsplassen Bråtan på Skaugum forfaller fordi Kronprinsparet ikke pusser den opp.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Kronprinsen har ikke gitt noe løfte om å pusse opp Bråtan og Rødlåven. Det sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen på Slottet til NRK. Kronprinsparet fikk avslag på søknaden om å få rive Bråtan og Rødlåven og aksepterte avslaget. Det er ikke bestemt hva som skal skje med bygningene videre.

Den ser ikke særlig kongelig ut, den lille husmannsplassen Bråtan på Skaugum. Det samme gjelder for den gamle Rødlåven, like sørvest for hovedgården. Fagfolk er opprørt over at de verneverdige byggene ikke blir tatt ordentlig vare på.

Fredrikke Hegnar von Ubisch, direktør ved Asker museum

KRITISK: Direktør Fredrikke Hegnar von Ubisch ved Asker museum mener kronprinsparet bør renovere bygningene på Skaugum.

Foto: Bård Nafstad / NRK

– Vi som bor her i Asker synes det er utrolig trist. Det går an å sette Bråtan i stand, slik at folk kan bo her, sier Fredrikke Hegnar von Ubisch, direktør ved Asker museum.

Sterke reaksjoner på rivingsplaner

Kronprinsparets bolig i Asker har 41 større og mindre bygninger på eiendommen, mange av dem veldig gamle. I 2014 søkte de kongelige om å rive ni av disse byggene, inkludert Bråtan og Rødlåven.

Riksantikvaren skrev da i sitt råd til kronprinsparet at de ni bygningene ikke var fredningsverdige siden de ikke er unike i nasjonal sammenheng.

Planene vakte sterke reaksjoner hos lokalhistorikere og politikere. Både Asker kommune, Akershus fylkeskommune og fylkesmannen i Oslo og Akershus anbefalte å avvise søknaden.

De mente bygningene var verneverdige på grunn av den lokalhistoriske betydningen.

Rødlåven Asker

FORFALL: Rødlåven har stått urørt lenge.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Eiers ansvar

Ragnar Sand Fuglum

FØLGER MED: Kommunaldirektør Ragnar Sand Fuglum sier det er kronprinsparets ansvar å legge fram en plan for bygningene.

Foto: Bård Nafstad / NRK

En av turstiene på Skaugum går tett inntil Bråtan, som ligger bak hovedbygningen på gården. Husmannsplassen fra 1800-tallet er i så dårlig stand at den må gjerdes inn.

Rødlåven, like sørvest for hovedbygningen, ligger innenfor Sem landskapsvernområde og er en bygning på 199 kvadratmeter fra tidlig 1900-tall.

– Folk i Asker er opptatt av kulturminner og nærmiljøene sine. Derfor følger Asker kommune denne situasjonen tett. Det er eierens ansvar å legge fram en plan for byggene, sier Ragnar Sand Fuglum, kommunaldirektør i Asker.

Slottet har tidligere ikke villet la seg intervjue med saken, men skrevet i e-post til NRK at «det foreligger ingen planer for bygningene.»

Husmannsplassen Bråtan forfaller

RAST: Uthuset på Bråtan har sett bedre dager.

Foto: Bård Nafstad / NRK

«Skammens hus»

– Er dere oppe og ser på «Skammens hus»?

skaugum forfaller forbipasserende

POPULÆRT: Turstiene rundt Skaugum er populære blant askerbøringene. En tilfeldig forbipasserende spør om NRK er der for å se «Skammens hus».

Foto: Bård Nafstad / NRK

Spørsmålet kommer fra en tilfeldig forbipasserende som passerer NRKs reporter og museumsdirektør Hegnar von Ubisch ved Bråtan.

Det er tydelig at også lokalbefolkningen legger merke til forfallet.

– Kronprinsparet bør gå foran som et godt eksempel og vise at man tar vare på sine kulturminner. Det må kronprinsfamilien klare, mener Hegnar von Ubisch.

Husmannsplassen Bråtan mønet

SMULDRER: Mønet på Bråtan har begynt å gi etter i sammenføyningene.

Foto: Bård Nafstad / NRK