Hopp til innhold

– Dette gjør ikke Oslo tryggere

Politijuristene i Oslo tror ikke flytting av politifolk ut i gatene vil gjøre hovedstaden til en tryggere by.

Oslo-politiet

Oslo politiforening mener synlighet i gatene må prioriteres på bekostning av etterforskning, utsteding av pass og opplæring.

Foto: Erik Engen / NRK

Oslo politiforening har foreslått at 500 politiansatte som i dag har tjeneste innendørs skal ta på seg uniform og patruljere i gatene.

De mener synlighet i gatene må prioriteres på bekostning av etterforskning, utsteding av pass og opplæring.

– Vi har fått signaler fra både politikerne og befolkningen om at de ønsker større trygghet i form av mer synlig politi. Derfor mener vi at det er på tide å prioritere, sier Sigve Bolstad, leder i Oslo politiforening.

Møter motstand

Politijuristene mener forslaget vil føre til at politiet oppklarer færre saker.

– Det forslaget undervurderer den jobben mange gjør. Det sitter mennesker som gjør en samvittighetsfull innsats inne, og de tvinner ikke tvinner tommeltotter slik dette forslaget indikerer, sier Jan Olav Frantsvold som er leder av Politijuristene.

Han er enig med Bolstad om at man må gjøre prioriteringer i politiet, men tror ikke Oslo blir en tryggere by utelukkende ved å flytte 500 politiansatte ut på gatene. Frantsvold understreker at mye av politiets etterforskning gjøres fra kontorpulten.

Jan Olav Frantsvold

Jan Olav Frantsvold i Politijuristene tror ikke det er en god ide å flytte 500 politifolk fra kontorene og ut på gata.

Foto: Gunnar Sakshaug / NRK

– Dersom noen utsettes for vold på byen og anmelder det, så er det ikke sikkert man finner gjerningsmannen med en gang. Da må noen hente inn signalement og grave seg frem til hvem gjerningspersonen er. De må ut å pågripe og avhøre. Og ikke minst må noen ta stilling til om de skal straffes for det, og det er det ikke de som er ute i gatene som gjør, sier Frantsvold til NRK.

Kriminelle kan gå fri

Frantsvold frykter blant annet at gjerningspersoner ikke vil bli pågrepet og straffet dersom forslaget til Oslo politiforening iverksettes.

– Veldig mange mennesker som opplever å bli utsatt for kriminalitet vil ikke få svar på hva som har skjedd fordi man ikke har nok folk til å etterforske. I tillegg vil mange gå glipp av erstatning de kan ha krav på.

Frantsvold tror også en slik ending kan føre til at kriminelle får gå fri for ting de har gjort som de i utgangspunktet burde vært straffet for.

Men vil vi få en tryggere hovedstad?

– Det tror jeg ikke. Byen vil kanskje føles tryggere for noen, men det blir litt som å gjøre i buksa i februar - det hjelper deg da, men ikke over tid.

Les flere nyheter fra Oslo og Akerhus. Følg NRK Østlandssendingen på facebook og twitter.