Kritiserer Stortingets byggearbeid

Midt mellom vakre bygg i Oslo sentrum vekker et simpelt plankegjerde harme. – Visuell forsøpling, mener Oslo Byes vel.

Wessels Plass

Stortinget jobber med en prosess med å forskjønne veggene, men har ennå ikke kommet så langt at de har bestemt hvordan det skal gjøres.

Foto: Astrid Ledang / Oslo Byes Vel

– Slik vil vi ikke ha det, slår Ole Rikard Høisæther fast. Han er daglig leder i Selskabet for Oslo Byes vel.

Wessels Plass, området på sjøsiden av Stortinget, er blitt en byggeplass. Plassen skal graves opp for at Stortinget skal få et nytt post- og varemottak og den vil være sperret de neste tre årene.

– Det som møter oss på Wessels plass i dag, et av Oslo fineste byrom, det er et kaos av dårlig tilgjengelig, men først og fremst en visuell opplevelse som de færreste setter pris på, sier Høisæther.

– Finnes bedre alternativer

– Man må alltid kunne akseptere redusert tilgjengelighet i krevende byggeprosjekter, men når det gjelder måter å skjerme byggeplasser på så fins det langt mer avanserte og forskjønnende muligheter enn å sette opp et plankegjerde av aller simpleste og billigste kvalitet, fortsetter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Wessels plass

Tilgjengeligheten i området er også blitt dårlig, men det har Oslo Byes Vel mer forståelse for enn hvordan det ser ut i området.

Foto: Astrid Ledang / Oslo Byes Vel

Stortinget er ansvarlig for byggearbeidene og skal gjøre noe for at det skal se bedre ut på Wessels plass i byggeperioden.

– Vi har nå fått et gjerde som skjermer byggesonen fra resten av området og vi har en prosess gående i forhold til å forskjønne det, sier Øyvind Svilosen prosjektsjef for Stortinget.

Har ikke blitt enige

Problemet er at de ikke har blitt enige om hva de skal pynte gjerdene med.

– Vi diskuterer det nå. Hvorvidt det blir noe fra feiringen av grunnlovsjubileet eller om vi skal se på et annet budskap har vi ikke diskutert ferdig, men vi jobber nå med en prosess knyttet til å forskjønne de veggene og så skal vi male dem. Sånn som de står nå er de veldig sjenerende, sier Svilosen.

Hvorfor har dere ikke tenkt på det tidligere?

– Vi har tenkt på det, men vi har ikke kommet så langt i prosessen at det er utført. Dette gjerdet begynte vi å sette opp i begynnelsen av august og vi har ikke kommet så langt rett og slett at vi har løst endelig hvordan vi skal forskjønne det, svarer han.

– Legg på en trykket duk

Oslo Byes Vel mener en utsmykning eller dekorasjon er det riktige,

– I dette tilfellet kunne det vært en duk med en parklignende illustrasjon på Og vi har ellers sett i Oslo, på Slottet og universitetet, hvor man pakket bygningen inn under byggeperioden med fortrykte mønstre, sier daglig leder Ole Rikard Høisæther.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Wessels Plass

Byggearbeidene utenfor Stortinget skal etter planen vare i tre år. Stortinget får nytt underjordisk post- og varemottak.

Foto: Astrid Ledang / Oslo Byes Vel

Organisasjon tok kontakt med Stortinget for en drøy uke siden og har en forhåpning om at noe blir gjort.

– Vi har ingen konkrete signaler om at de kommer til å gjøre noe med det, men vi har fått vite at saken skal opp på et møte i løpet av denne uken, avslutter Høisæther.