Hopp til innhold

Kritiserer sen saksbehandling

Forsvarsadvokatene kritiserer lagmannsrettens sendrektighet i avgjørelsen om de skal få innsyn i hemmelige politidokumenter Munch-saken.

Skrik og Madonna
Foto: Munch-museet, Munch-museet / Richard Jeffries / handout / Scanpix

Ankesaken til de tingrettsdømte i Munch-malerisaken er berammet til 20. februar, men den kan bli utsatt, mener advokat Morten Furuholmen.

Han er forsvarer for Bjørn Hoen som i tingretten er dømt til sju års fengsel for å ha stjålet de to Munch-maleriene.

- Vi skulle ha hatt dokumentene for lengst slik at vi kunne forberede oss til ankesaken, sier advokat Sverre Næss som forsvarer en av de andre tiltalte i saken.

Det er Furuholmen, Næss og forsvarsadvokat Johnny Veum som har bedt lagmannsretten om å få innsyn i politiets dokumenter i forbindelse med behandlingen av ankesaken i februar.

Dusøravtale

Ifølge oppslag i flere medier skal disse dokumentene vise at det finnes en avtale mellom politiet og informanter i den kriminelle verden om godtgjørelse for opplysningene som førte til at Madonna og Skrik ble levert tilbake til Munch-museet i slutten av august i fjor.

Da hadde maleriene vært på avveier i over to år. Ifølge VG var det David Toskas forsvarer Øystein Storrvik som fortalte politiet hvor de kunne finne de stjålne Munch-maleriene

- Jeg har ingen ting å si om den saken. Jeg er mest opptatt av å sluttføre NOKAS-saken akkurat nå, sier Storrvik til NTB.

Politiet venter med sin versjon

Heller ikke seksjonssjef Iver Stensrud i Oslo politidistrikt har noen kommentar nå.

- Politiets versjon kommer i rettssaken 20. februar, det ville vært tankeløst av meg å si noe om dette nå, sier han til NTB.

Konstituert statsadvokat Morten Hojem Ervik sa i november i fjor at dokumentene om tilbakeføringen av Munch-maleriene ikke vil ha betydning for ankesaken i lagmannsretten.

Justisminister Knut Storberget har benektet at det finnes noen dusøravtale i forbindelse med tilbakeleveringen av maleriene, mens Sverre Næss sier det ikke kan være tvil etter det som er kommet fram i mediene.

Storberget i retten

- Hvis ankesaken skal gå i lagmannsretten uten at denne dokumentasjonen er lagt på bordet, er det et brudd på menneskerettighetene, sier Næss til NTB.

Han mener det ikke kan være tvil om at en slik dokumentasjon inneholder opplysninger som er viktig for dem som skal ha sin sak ankebehandlet i lagmannsretten i februar.

- Uten denne dokumentasjonen kommer påtalemyndigheten til å legge fram selektiv informasjon i retten, og dette er svært uheldig og i strid med menneskerettighetene, sier Næss.

- Dersom kjennelsen fra lagmannsretten gir oss medhold i spørsmålet om innsyn i dokumentene, har politiet varslet at de vil holde dokumentene tilbake på et annet grunnlag enn de gjør nå. Men da kommer jeg til å opprettholde kravet om å føre justisminister Knut Storberget og seksjonssjef Iver Stensrud i Oslo politidistrikt som vitner i ankesaken, sier Furuholmen til NTB.

Politiske reaksjoner

Opplysningene i mediene søndag om at det finnes en dusøravtale i Munch-malerisaken har ført til reaksjoner fra Stortinget.

Representanten Olav Gunnar Ballo (SV) i Stortingets justiskomite sier at han så snart som mulig vil ta kontakt med Storberget for å få klarhet i hva dette er.

- Dersom dette er riktig, gjør det meg mildt sagt betenkt, sier Ballo til VG.

Høyres Andre Oktay Dahl, som også sitter i justiskomiteen, sier det blir spennende når Storberget under ed skal forklare seg i lagmannsretten.

Storberget vil ikke kommentere saken før han har rådført seg med politi og påtalemyndighet, opplyser informasjonsrådgiver Gunnar Johansen i Justisdepartementet.