NRK Meny
Normal

LSK: – Underlig at forsikringen ikke gjelder

En LSK-spiller måtte betale skadebehandling av egen lomme da han valgte en annen behandler enn Idrettens helsesenter i Oslo. Fotballforbundet anklages for å kreve enerett på behandling av idrettsskader.

Erik Kveen

STILLER SPØRSMÅL: Fysioterapeut i Lillestrøm Sportsklubb, Erik Kveen, synes det er rart at forsikringen ikke gjelder hvis utøverne velger en annen behandler.

Foto: NRK

Bjørn Helge Riise (til høyre) gratulerer Stian Ringstad etter scoring mot Odd på Åråsen.

Lillestrømspiller Stian Ringstad gratuleres med 2–0 scoringen av Bjørn Helge Riise (t.h.) i eliteseriekampen mot Odd på Åråsen stadion 21. september i år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Da LSK-spiller Stian Ringstad (23) fikk en alvorlig ankelskade i sommer, ønsket han behandling hos en ankel-spesialist i utlandet. Idrettens helsesenter krevde at behandlingen skulle skje hos dem. Dermed ble det bestemt at forsikringen hans ikke gjaldt, og Ringstad måtte betale et sekssifret beløp av egen lomme.

Fysioterapeut i Lillestrøm Sportsklubb, Erik Kveen, synes det er merkelig.

– Vi er fornøyde med oppfølgingen fra Idrettens helsesenter i denne saken. Men jeg stiller meg undrende til at forsikringen dekker vurderinger andre steder, men ikke behandlinger, sier han.

Ringstad selv ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Får monopol på behandling av idrettsskader

Aktive idrettsutøvere må ha lisens for å drive idrett, og får dermed også forsikret hvis de får en idrettsskade. Norges Fotballforbund har samordnet denne skadebehandlingen gjennom Idrettens helsesenter i Oslo.

Leder av Norsk ortopedisk forening, Jon Olav Drogset, mener at ordningen ligner på et monopol på behandling av idrettsskader. Han er kritisk til at 12–13 år gamle idrettsutøvere må reise fra Nord-Norge til behandling ved fotballens idrettssenter i Oslo. Dersom de ikke reiser, risikerer de å måtte betale behandlingen selv.

Drogset sier at de jevnlig får klager fra ortopeder som er uenige i at behandlingen ikke kan skje lokalt.

– Vi klager først og fremst på at utøvere rundt omkring i landet er nødt til å bestille behandling gjennom Idrettens skadetelefon i Oslo, for at forsikringen skal gjelde. I svært mange tilfeller sier mine medlemmer at utøverne blir pålagt å reise til Oslo for diagnostikk og behandling, selv om de mener at behandlingstilbudet lokalt er vel så bra som det som finnes i Oslo, sier Drogset.

Elleve særforbund for blant annet ski, skøyter, håndball og friidrett, har sluttet seg til ordningen sammen med fotballforbundet. Derfor mener Drogset at Idrettens helsesenter nærmest har skaffet seg monopol på idrettsskader.

– Jeg synes det er merkelig at Norges idrettsforbund og tolv særforbund har inngått en avtale med et privat senter, som får monopol på behandling av idrettsutøvere fra disse særforbundene i hele Norge, sier han.

– Kan være fordi ordningen er for bra

Medisinsk leder ved Idrettens helsesenter, Thor Einar Andersen, avviser kritikken. Han tror medlemmer i ortopediforeningen kan ha sine egne motiver for å svartmale ordningen.

Thor Einar Andersen

Thor Einar Andersen

Foto: NRK

– Noen ganger når man får kritikk, kan det være fordi ordningen er bra. Det kan kanskje gå ut over enkelte behandlere, som får litt mindre å gjøre i perioder, sier Andersen.

Han sier at de ikke har noe mot å slippe til andre behandlere av idrettsskader som meldes inn til dem.

– Vi bruker private helseinstitusjoner rundt i Norge når vi mener det er nødvendig, og kvaliteten er god nok. Vi har ikke noe annet ønske, enn å sørge for at idrettsutøvere får den beste mulige behandlingen til enhver tid.

Idrettens helsesenter ligger på Holtet i Oslo, og åpnet for fem år siden. I tilknytning til senteret, er det en skadetelefon som idrettsutøverne kan ringe. Andersen er svært fornøyd med ordningen, og sier at den er noe av det beste som har skjedd norsk idrett.

– Nå gir vi et kvalitetssikret tilbud til utøvere på alle nivåer over det ganske land. Dette er et ideelt sykehus som eies av idretten og fotballforbundet. Hele hensikten er å sørge for at utøverne får best mulig behandling til riktigst pris, sier Andersen.