Hopp til innhold

Kristin rømmer til vestkanten under ramadan

Hun er på grunn av sykdom fritatt fra å faste under ramadan. Likevel flykter hun til Oslos vestkant for å ta seg en kaffe.

Kristin sitter på kafé

Selv om hun er fritatt fra å faste under ramadan, føler Kristin likevel at andre muslimer dømmer henne når hun spiser og drikker.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Jeg har ikke den samme gleden av ramadan som de fleste andre muslimer har. Jeg får negative kommentarer fordi jeg ikke faster. Og siden det er færre muslimer på vestkanten, er det bedre for meg å være der, forteller den muslimske konvertitten, som kun vil bruke fornavnet sitt - Kristin.

Ramadan er den islamske fastemåneden. Kristin er fritatt fra å faste på grunn av sykdom, men føler enkelte muslimer oppfører seg som et slags moralpoliti under ramadan.

– Jeg får mange blikk. Og blikkene sier mer enn ord, synes jeg. Jeg føler meg som en dårlig muslim, selv om jeg ikke er det, sier hun.

Har opplevd «blikking»

Mahmoud Farahmand

Mahmoud Faramand har selv opplevd å bli «blikket» da han spiste på dagtid under ramadan.

Foto: NRK

– De gangene jeg har vært på Grønland og spist under ramadan, er det spennende å se reaksjonene, sier Mahmoud Farahmand, leder i det liberale muslimske nettverket LIM.

– Man får blikk, forteller han.

Farahmand er sekulær muslim, og legger dermed mindre vekt på religion i hverdagen. Han faster ikke under ramadan.

Han sier at «blikking» er en kjent form for sosial kontroll, men vet ikke hvor utbredt det er brukt mot dem som ikke faster.

– Det forekommer stort sett fra de konservative kreftene i det muslimske miljøet.

Han «rømmer» ikke til vestkanten som Kristin, men unngår noen steder.

– Jeg har prøvd å holde meg unna Grønland under ramadan, i hvert fall på dagtid.

Baksnakking er en alvorlig synd

Hamid Farooq

Imam Hamid Farooq sier det er en synd i islam å baksnakke andre.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Ifølge Kristin blir muslimer som ikke faster utsatt for hets i sosiale medier, men i islam er baksnakking en alvorlig synd, forteller imam ved moskeen Islamic Cultural Centre, Hamid Farooq.

– Det er like ille som å spise fra liket til sin bror. Vi sier til våre brødre og søstre at om dere baksnakker, gir dere deres gode gjerninger til andre personer, sier Farooq.

– Ikke utbredt

Linda Noor fra Minotenk

Linda Noor tror ikke det er vanlig at muslimer «rømmer» vestover for å unngå blikk og kommentarer fra andre muslimer under ramadan.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kristin forteller at hun har sett flere muslimer på vestkanten som ser ut til å være der av samme grunn som henne de siste årene. Men Linda Noor i tenketanken Minotenk tror ikke det er veldig vanlig at muslimer drar vestover under ramadan.

Noor forteller at hun kjenner folk som ikke faster og som drar andre steder for å spise, men at det først og fremst er fordi de ikke har lyst til å spise foran andre som er veldig sultne.

Hun synes det er dumt at noen føler de må gjemme seg.

– Jeg synes egentlig de som gjør det bør slutte med det. Man opprettholder jo bare problemet ved å «rømme».