Hopp til innhold

Krigshistorie i Maridalen

Ikke mange kilometrene utenfor sentrum av hovedstaden finnes et stykke dramatisk krigshistorie. Vi skal gå inn og se på det som er kjent som ”flyvraket i Hansakollen”.

Flyvraket på Hansakollen

Restene av flyvraket er fremdeles godt synlige, så mange år etter krigen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Den 2. juli 1942 styrtet et tysk krigsfly i Maridalen. Flyet var av typen Dornier DO-17 og var på vei til Gardermoen, men krasjet i en fjellside på Hansakollen.

Alle de tre tyske soldatene om bord mistet livet. De er begravet på den tyske krigskirkegården på Alfaset. Dornieren ble kalt ”den flygende blyant” pga sine slanke linjer. Flyvraket er godt bevart og restene sees tydelig, godt over 60 år etter ulykken.

Hemmelig radio

I samme område fantes også en hemmelig radiostasjon, Corona. I mars 1945 ble den funnet av tyskerne, og to av de tre norske motstandsmennene ble skutt og drept.

Det er satt opp en minneplate på stedet.

Dette er verdifulle minner fra vår nære fortid, og det er viktig at alle lar vrakrestene ligge i fred, og ikke faller for fristelsen til å plukke med seg en bit.

Maridalsalpene

Åsryggen innerst i Maridalen kalles ofte Maridalsalspene. Her ser du dem, med Maridalsvannet og Sander gård i forgrunnen. Fra høyre, på rekke og rad, ligger Hansakollen, Vittenbergkollen, Gaupekollen, Midtkollen og Mellomkollen som den høyeste før rekka avsluttes med de noe lavere Raudløkkolen, Furumokollen og Øyungskollen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Sti til vraket

Vi starter vår vandring fra Mobekken parkeringsplass. Følg veien grusveien innover, og ta så oppover til høyre når veien deler seg.

Etter et lite stykke kommer du til en informasjonstavle, og ta inn på stien bak denne. På tavlen skal det henge et kart som viser vei til vraket. Du skal følge stien innover et stykke og så mot høyre.

Det skal også gå en sti fra enden av Rundmyrveien, men den har vi ikke selv prøvd.

Videre alpelangs

Hansakollen er den østligste av kollene i det mange kaller Maridalsalpene. Det går en umerket sti i ”kollekanten” mot nordvest, du vil passere Vittenbergkollen, Gaupekollen og ende opp på Mellomkollen.

Underveis får du fantastisk utsikt, og på Gaupekollen står det også en kjentmannspost noen måneder til. Fra Mellomkollen kan du følge blåmerket sti enten til Skar og bussholdeplass, eller tilbake til Mobekken.

Kart: Oslo nordmark sommer 1:50.000 eller Kikut 1:25.000

Les mer om krigshistorien her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Gaupekollen

Etter å ha sett på flyvraket kan du gå til Gaupekollen, hvor du får en fantastisk utsikt.

Foto: Nina Didriksen