Hopp til innhold

Kriger mot mordersneglene

Lise Røthe Høgvold har ført krig mot mordersneglene i hagen siden april. Våpen: Pølseklype og salt.

Mordersnegler

Sneglene koser seg med jordbær på det hvite hagebordet til Lise Røthe Høgvold.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Utstyrt med pølseklype og salt prøver Lise Røthe Høgvold å utrydde de såkalte mordersneglene som har invadert hagen hennes.

- Vrimlet av snegler i hagen

- Jeg kom hjem fra en ferietur 28. april. Jeg kjørte hjem fra Gardermoen, hadde på meg pumps, pent skjørt og sjal, og var fin på håret. Da jeg kom hjem så jeg at det vrimlet av snegler i hagen. Da var det bare å sette fra seg bagasjen inne, finne frem våpen og gå inn i hagen.

Lise Røthe Høgvold forteller til NRK Østlandssendingen at hun plukket 164 snegler den dagen. Og siden da har hun vært i krig mot Iberiasneglene som har tatt bolig i hagen hennes på Jar i Bærum.

- Krig mot sneglene

Iberiasneglen, eller mordersneglen som den også kalles, er mange hageeieres største skrekk. Selv om det ikke finnes en bombesikker metode å fjerne sneglene på, gir ikke Røthe Høgvold opp kampen.

- Vi gir ikke opp! Vi har ført krig mot sneglene siden april, og det gir resultater. Det er heldigvis færre snegler her nå enn da vi begynte i april, heldigvis, sier hun.

Lise Røthe Høgvold

Lise Røthe Høgvold plukker snegler med pølseklype.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Pølseklype og salt

Røthe Høgvold har våpnene klare inne i huset dersom hun skulle få øye på brune skapninger i gresset:

- Jeg bruker pølseklype, salt og plastposer. Noen ganger bruker jeg kokende vann som jeg heller på sneglene, men som regel blir det rett og slett manuell plukking.

Les også: Snegleråd som virker

- Prøv å fjerne eggene

Arild Andersen, som er snegleforsker i Universitetet i Ås tror plukking er en av de mest effektive måtene å fjerne Iberiasnegler på.

- Man blir jo aldri kvitt alle, men forskningsdata viser at plukking er relativt effektivt, selv om det er en evighetsjobb. En annen god idé er å huske at det ligger mye egg i hagen om høste. Hvis hageeiere går ut i september-oktober og fjerner eggene, vil det hjelpe ganske godt året etter. Men da må man lete godt under steiner og steder de kan gjemme eggene, sier snegleforskeren.

Krig mot sneglene

Skjemaet 'Sneglekrigen 2008' brukes til å holde oversikt over antall plukkede snegler.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK