NRK Meny
Normal

Krever opprydding i karakterrot

– Vi forventer at kunnskapsministeren ordner opp, sier Unge Høyre. De mener det er uholdbart at elever som klager på standpunktkarakter fra ungdomsskolen ikke får svar før etter at opptaket til videregående skole er ferdig.

Kristian Tonning Riise

UHOLDBART: – Dette er et system som åpenbart ikke fungerer, og jeg forventer at kunnskapsministeren ordner opp, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

– Dette kan jo føre til at elever får utsatt skolegangen fordi de ikke kommer inn der de ønsker, sier leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise.

Torsdag morgen skrev NRK om hvordan ungdomsskoleelevers klager på standpunktkarakterer nesten er meningsløs, fordi karakterene ikke blir omgjort før etter opptaket til videregående skole er ferdig.

I verste fall kan det bety at elever ikke kommer inn på den videregående skolen de drømmer om, fordi de søker med et dårligere karaktersnitt enn hva de egentlig har.

– Det er helt åpenbart et system som ikke fungerer som det skal, sier Riise.

Forventer at ministeren rydder opp

Han mener skolen bør sørge for at det er nok ressurser gjennom sommeren til å kunne ta unna alle klagesakene, og samtidig sørge for at lærere får den ferien de har krav på.

– Skolen er til for elevene og ikke omvendt, da må man strekke seg for å finne en ordning.

Nå krever ungdomsparti-lederen at Høyres egen kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) rydder opp.

– Jeg regner med at Torbjørn får med seg nyhetene. Det vil overraske meg stort hvis han ikke ser urimeligheten i at elever ikke får behandlet klagen sin før etter opptaket. Jeg forventer at statsråden ordner opp i dette, sier Riise.

– Bør sette elevene først

Også leder i Unge Venstre reagerer på det han mener er svikt i systemet.

– Det er skuffende at klageordningen for karakterer for ungdomsskoleelever ikke setter elevene først, sier leder, Tord Hustveit.

Tord Hustveit

SKUFFENDE: Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, er skuffet over at dagens klageordning går utover elevene.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Også han er enig i at skolene må sørge for at det er nok lærere på jobb på dette tidspunktet.

– For mange er dette et av de viktigste valgene i livet. Det avgjør karriereveier til unge mennesker, og da må man ha et system som gjør at klagen blir behandlet før opptaket til videregående skole, sier Hustveit.

Hustveit unner lærerne ferie, men mener skolen må klare å få til en løsning som sikrer begge deler.

– Eventuelt er det en politisk oppgave å sikre at det er nok ressurser til dette.
Dersom det er for få lærere, bør man flytte ressurser fra andre områder, sier han, som nå vil ta opp saken med Venstre på Stortinget.