Hopp til innhold

Krever ny kvinnehelsestrategi: - Et kvinnehjerte og et mannehjerte er ikke det samme

Arbeiderpartiet mener regjeringens lovnad om økt satsing på kvinnehelse er uforpliktende. Nå krever de en helt ny og forpliktende strategi.

Anette Trettebergstuen og Ingvild Kjerkol

Kvinnepolitisk talsperson Anette Trettebergstuen (Ap) og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap) mener det må på plass en ny kvinnehelsestrategi.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

NRK fortalte søndag om Embla Imset (22) som har underlivssykdommen Vestibulitt. Den er lite forsket på, på tross av at den rammer rundt 15 prosent av alle kvinner.

Sykdommen påvirker henne mye i hverdagen. Hun kan ikke sykle eller gå med trange bukser, og får smerteanfall som kjennes ut som at strikkepinner stikkes inn underlivet.

8. mars lanserte regjeringen seks punkter for bedre kvinnehelse. Men helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, mener det ikke er godt nok. Hun krever en helt ny kvinnehelsestrategi.

– Det er ikke slik at et kvinnehjerte og et mannehjerte er det samme. Det er to ulike organer og sykdom rammer ulikt mellom kvinner og menn, og det reflekterer dessverre ikke helsetjenesten vår i dag.

Stiller krav

Arbeiderpartiet etterlyser blant annet endringer i helseutdanningene og et eget program som forsker på kvinnehelse.

Kvinnehelsestrategi regjeringen

8. mars la regjeringen frem seks punkter for bedre kvinnehelse. Til høsten skal de ha et toppmøte om temaet.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Man må legge penger på bordet, man må prioritere kunnskap og man må satse på en helt annen måte, enn å komme med uforpliktende punkter på 8. mars, når norske kvinner går i tog mot regjeringen.

De får støtte fra SV, som mener regjeringen ikke har noen plan for å gjennomføre løftene de kom med.

– Når det står at man skal følge opp de ulike tiltakene, så står det ikke da konkretisert hvem som er ansvarlig, når det skal gjøres, eller hvilke midler som skal settes av, sier kvinnepolitisk talsperson, Ingrid Hødnebø.

Avviser kritikken

Helse- og omsorgsdepartementet avviser at de seks tiltakene ikke er konkrete og forpliktende.

– For meg er dette veldig forpliktende. Dette er de fire regjeringspartienes seks punkter for bedre kvinnehelse og for å sikre at vi får mer en likeverdig helsetjeneste til kvinner og menn, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen.

– Det er en oppsummering av hva som er gjort og ikke minst en oppsummering av hva vi skal gjøre videre og våre ambisjoner fremover.

Anne Grethe Erlandsen

Statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, sier de seks punktene regjeringen lanserte er konkrete.

Foto: Guro Langehaug Grønn / NRK

Hun sier de seks punktene er konkrete og at dette er noe som er i kontinuerlig utvikling hele tiden og ikke står stille.

– Her er det helt konkrete ting, som for eksempel å innføre pakkeforløp for smertelidelser og muskel og skjelettlidelser. Dette er lidelser som oftest rammer kvinner. Gjennom de nye pakkeforløpene vil de få en direkte forbedring i hvordan de blir diagnostisert, behandlet og fulgt opp videre.

Til høsten skal regjeringen ha et toppmøte om kvinnehelse. Erlandsen mener det er viktig å løfte opp de områdene der kvinners helseproblemer ikke blir sett på like god måte som andre problemer.

– Noe av dette gjøres rett og slett gjennom en bedre og mer effektiv helsetjeneste. Det koster ikke penger.

– Så vet Arbeiderpartiet like godt som alle andre at penger kommer i budsjettene.