Hopp til innhold

Krever narko-stopp på Grünerløkka

Narkotikaselgere har trukket seg enda nærmere boligområdene. Nå krever Beboeraksjonen at justisministeren rydder opp.

Narkosalg ved Akerselva

Her blir en narkotikaselger fanget opp av NRK Østlandssendingens kamera like ved Akerselva. Arkivfoto.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Beboerne nederst på Grünerløkka raser etter at narkotikaselgerne har trukket seg enda nærmere folk etter politiaksjonen i høst.

Butikker leier inn vektere for å beskytte seg, og nå krever Beboeraksjonen at mer gjøres.

- Utviklingen helt feil vei

- Nå er utviklingen gått helt feil vei. Markveien og Thorvald Meyers gate er stappfull av dopselgere. De oppfører seg truende, og vi har hatt flere episoder der unger og ungdom føler seg skikkelig truet og ordentlig redde. Vi har også voksne folk som er skikkelig redde for å være ute på kveldstid. Det er en utrolig dårlig utvikling i bomiljøet, sier Anne Mikkelsen i Beboeraksjonen til NRK Østlandssendingen.

Se video: Åpenlyst narkosalg skremmer Grünerløkkas beboere

Beboerne nederst på Grunerløkka hadde et håp om å føle seg mindre utrygge. I høst arresterte politiet 26 narkotikaselgere. 25 av dem ble sendt ut av landet, men nå har nye strømmet til.

De oppholder seg enda nærmere beboerne og butikkene.

- Nå trekker de lenger og lenger opp i Markveien. De står på hvert sitt hjørne oppover, det er i alle tverrgatene oppover. Thorvald Meyers gate er også helt full, det er ikke et hjørne som er fritt for doplangere sier Mikkelsen.

Les også: Kaster ut hasjselgere i ekspressfart

- Skal drive kiosk, ikke oppbevaring for langere

Hos storkiosken Mix i Markveien sitter to av narkotikaselgerne. De siste månedene har dette blitt et populært sted å slå seg ned for en pause.

Butikksjef Anne Johansen er frustrert.

- Vi synes det er litt synd. Det er en truende situasjon. Vi er jo en storkiosk, og skal drive kiosk, og ikke være en oppbevaringsplass for langere. De ansatte blir nervøse og redde, og har ikke lyst til å jobbe. Nå har Norgesgruppen heldigvis leid inn vaktservice som står hos oss hver eneste kveld, og det er et kjemepbra tiltak, sier Johansen til NRK Østlandssendingen.

Les også: Kristisk til vektere på Grünerløkka

- Ser dere mye til politiet i området her?

- Ingenting, svarer butikksjefen.

Krever at Storberget rydder opp

Beboeraksjonen sier at de heller ikke ser mye til politiet. Nå krever de at justisministeren sørger for at gatene blir trygge.

- Myndighetene gjør ikke nok, og Storberget tar ikke det ansvaret han skal ta. Han er til syvende og sist sjefen. Så når politiet ikke kan være på banen, om det er av ressursmangel, eller om det er lønnskampen eller hva det er som stopper dem fra å ta vare på beboerne på Grünerløkka, så er det Storbergets ansvar, mener Mikkelsen.

Justisministeren vil foreløpig ikke kommentere saken.

Les også: Har mistet tilliten til politiet

- Nye, mobile politiposter etter nyttår

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, innrømmer at det er vanskelig å bli kvitt selgerne så lenge folk kommer for å kjøpe, men på nyåret mener han at politiet ihvertfall vil bli mer synlige.

- Stortinget har pålagt oss å komme med mobile politiposter som er i bestilling, og skal være klare på nyåret. Da har vi også fått ansatt noen flere tjenestemenn og sivile, slik at vi blir et mer synlig politi på nyåret enn det er i dag. Og Grünerløkka er et av de områdene vi kommer til å satse på. Det er klart fra politimesteren at vi kommer til å satse på de åpne narkotikamiljøene i Oslo Sentrum, sier Stølen til NRK Østlandssendingen.

Les også:

- Kriminelle må sendes ut

Vil ta opp narkosalg med UDI