Hopp til innhold

Krever hardere straff for gårdeiere

Opposisjonen i bystyret krever at byrådet skal ta grep for å hindre farlige takras i Oslo i framtida.

Rune Gerhardsen, Andreas Behring og takraset i Frognerveien

Rune Gerhardsen (Ap) og Andreas Behring (SV) krever at kommunen tar grep etter at en mann ble alvorlig skadd etter et takras på Majorstua.

Foto: Erik Engen (NRK), Knut Fjeldstad (Scanpix) og Siri Skanefjell

En 24 år gammel mann ble alvorlig skadd da is raste ned fra et tak i Frognerveien i Oslo ved 12.30-tiden i ettermiddag.

Video nsps_upload_2010_3_16_13_44_39_817.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Dette er ikke første gang i vinter noen blir skadet på grunn av ras fra tak i hovedstaden. Tidligere i måneden ble en kvinne i 60- årene skadet etter hun fikk is i hodet .

– Uholdbart

Nestleder i Oslo SV, Andreas Behring, synes situasjonen i Oslo er håpløs.

– Situasjonen slik den er i dag er uholdbar med istapper og avstengninger. Vi må få gjort noe med dette slik at man slipper å sperre av og slipper å være redd for noe i hodet, sier han.

Behring mener det må settes i gang en ordning hvor kommunen tar ansvaret og fjerner is og snø fra rasfarlige tak på gårdeiernes regning.

– Dette er velidig prekært. Vi har tidligere luftet tanken og mener at tiden nå er moden for å få det gjennomført. Man kan ikke stå stille og se på dette. Vi må få til en ordning hvor man får ned istappene og sikrer takene slik at byen kan brukes på normal måte. Noe annet er helt uansvarlig, sier han.

Takras Frognerveien 9

Mannen ble sendt til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt truffet av et takras.

Foto: Erik Engen / NRK

Hva mener du må til? Si din mening under artikkelen!

– Sterkere reaksjoner må til

Så langt i vinter har gårdeiere i Oslo punget ut 700 000 kroner på grunn av farlige istapper. Dette er nesten dobbelt så mye som i hele fjor.

Les også: Farlige istapper koster dyrt

Hvis gårdeier ikke har tatt ansvar for istappene får de en bot på 500 kroner. Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen mener det er altfor lavt.

– Når så mange ignorerer dette etter mange henvendelser og stor oppmerksomheten rundt dette, kommer man ikke utenom sterkere reaksjoner. Jeg tror kommunen må bruke sterkere klype for å få dette til: sterkere pålegg, oppfølging og bøter. Er bøtene for lave må vi få dem opp. Dette kan vi ikke leve med, sier Gerhardsen.

Vil se på virkemidlene

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland sier gårdeierne skulle tatt grep.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

– Det er forferdelig tragisk når slikt skjer, og det er ikke nødvendig. Gårdeierne i Oslo har plikt til å gjøre to ting: de skal varsle om at det er fare for ras, og de har en plikt til å fjerne det umiddelbart. Det holder ikke bare å gjøre det første – de skal også fjerne faren med en gang, sier Røsland.

Han sier byrådet vi se på om virkemidlene i forhold til takras i Oslo er tilstrekkelige.

– Vi må se på om vi har gode nok informasjonsordninger knyttet til at man har ansvaret og vi må se på om bøtenivået vårt er riktig og om det er andre ting vi kan sette i gang. Men det er gårdeierne som er ansvarlige for hva som er på sitt tak, sier Røsland.

Han tror likevel økt bevissthet for faren man utsetter folk for er vitkigere en økt gebyrsats.

Refset gårdeierne

– SV vil at kommunen skal innføre en ordning hvor takene skal ryddes og regningen sendes til gårdeier. Hva tror du om en slik ordning?

– Jeg tror det vil rokke ved det grunnleggende forhold: nemlig at dette er gårdeiers ansvar. Men jeg synes ikke vi skal avvise ethvert forslag i dag. Nå skal vi se på disse to hendelsene og se på regelverk og informasjonsarbeid og om det er nødvendig med større tiltak, sier byrådslederen.

Trafikketaten i kommunen har tidligere i vinter gått ut og refset gårdeierne fordi de ikke tar ansvar.

Les: – Liv kan gå tapt

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Takras i Frognerveien 9
Foto: MMS-tips