Hopp til innhold

Krever granskning av Oslo-sykehusene

Legeforeningen har sett seg lei på dårlig behandlingstilbud og arbeidsforhold. Nå krever de en granskning av sammenslåingen av sykehusene i hovedstadsområdet.

Ullevål sykehus, lysere

Omstillingene av sykehusene i Oslo-området ble vedtatt i 2008.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Det må gjøres en uavhengig granskning av denne omstillingsprosessen, sier Christian Grimsgaard i Legeforeningen ved Oslo universitetssykehus.

Han viser spesielt til hva slags beslutningsgrunnlag som lå til grunn for sammenslåingen.

Og ikke minst hvilken effekt sammenslåingen har hatt på sykehustilbudet til pasientene i hovedstadsområde.

Lange køer, stress, feilbehandlinger og stadig flere klager mot sykehusene. Det har vært hverdagen for sykehusene i Oslo etter de ble slått sammen til helseforetaket Oslo Universitetssykehus.

Legeforeningen er ikke nådig med alt som har gått galt.

Les Legeforeningens kronikk: Sykehusfusjonen må granskes

Må se på sammenhengen

Christian Grimsgaard
Foto: NRK

Den såkalte Oslo-prosessen startet allerede i 2008. De tre tidligere helseforetakene Aker, Ullevål og Rikshospitalet ble 1. januar 2009 slått sammen til Oslo universitetssykehus.

Akershus universitetssykehus ble bygget, mens Aker sykehus ble lagt ned. Legeforeningen karakteriserer dette som en kjempetabbe og påpeker at Ahus dermed fikk ansvaret for 130 000 flere mennesker enn det var plass til.

Grimsgaard mener det må granskes hvordan sammenslåingen av sykehusene har gått utover pasientene.

– Man må sette seg ned og se på de mange uheldige hendelsene som vi har sett flere oppslag på og se de i sammenheng, sier han.

Ingen systematisk gjennomgang

I 2012 gransket Riksrevisjonen Oslo-sykehusene. De fikk knusende kritikk, men den omhandlet kun hvordan penger var brukt.

– Riksrevisjonen undersøker hvordan de midlene som Stortinget bevilger blir brukt, men det har ikke vært noe systematisk gjennomgang av hvordan disse omstillingene har påvirket pasientene, sier Grimsgaard i Legeforeningen.

– For nære

Grimsgaard mener hverken Fylkeslegen eller Helsetilsynet kan granske sykehusene.

– De ligger begge under Helsedepartementet og er altfor nær hverandre, sier han.

Han mener de heller ikke har klart å se de utallige feilbehandlingene som en helhet.

– Det må gjøres, og med en slik granskning så vil vi kanskje være mer rustet til å planlegge sykehusdriften fremover, sier Grimsgaard.