NRK Meny
Normal

Krever døgnåpen legevakt på Nesodden

Skal nesoddingene få lokal legevakt døgnet rundt, eller skal de fortsatt kjøre til Ski utenom de daglige åpningstidene? Det er et hett tema i årets valgkamp på Nesodden.

Nesoddbåtene møtes i Oslofjorden

Flertallet av innbyggerne i Nesodden kommune ønsker å slippe å dra hele veien til Ski for å få legehjelp utenom dagtid, ifølge NRKs valgautomat. Kommunestyret er splittet i saken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Valglogo

Flertallet av nesoddingene vil ha egen lokal døgnåpen legevakt, skal vi tro NRKs valgomat.

75 prosent av de som har svart i valgomaten ønsker seg en legevakt på Nesodden som skal være åpen mellom klokka 18 på kvelden og 07 på morgenen.

Christian Hintze Holm

I likhet med store deler av Nesoddens befolkning, ønsker SVs Christian Hintze Holm seg en døgnåpen legevakt.

Foto: Andrea Melby / NRK

Tidligere ordfører Christian Hintze Holm fra SV er klar på hva han ønsker.

– Det er fullt mulig å få en fullverdig legevakt på Nesodden som tilfredsstiller de faglige kravene.

– En lokal legevakt gir nesoddingene en nærmere tilgang til disse legetjenestene, og vi får et kommunalt helseapparat som bygges opp sterkt i vår egen kommune, sier Hintze Holm.

Splittet kommunestyre

Og han er ikke alene om å mene det. Nesten halve kommunestyret, fra Rødt, SV og Miljøpartiet, til KrF, Venstre og Frp står sammen om legevaktkravet.

Nina Sandberg

Ordfører i Nesodden kommune, Nina Sandberg (Ap), sier hun er mest opptatt av den faglige tryggheten en sentralisert legevakt i Ski kan gi.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Men flertallet i kommunestyret, Høyre og Arbeiderpartiet mener den beste løsningen er å fortsatt kjøpe plass på legevakten i Ski.

– Alle faglige råd går i retning av at vi skal lokalisere oss sammen på Ski. Der får vi et sterkt fagmiljø og vi får gode leger samla i ett ressurssenter, sier ordfører Nina Sandberg fra Arbeiderpartiet.

Billigere å bruke legevakten i Ski

Også de lokale fastlegene som i dag går i legevaktturnus på dagtid er enige i at det er bedre å bruke Follo legevakt.

Asbjørn Grini

– En døgnåpen legevakt på Nesodden er feil bruk av ressurser, mener Asbjørn Grini, tillitsvalgt for legene i kommunen.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Idag betaler vi 2,7 millioner kroner for å tilhøre Follo legevakt på kveld og natt.

– Hvis man skal ha en lokal løsning må man mangedoble denne summen, sier tillitsvalgt for legene på Nesodden, Asbjørn Grini.

– Vi mener at det er feil bruk av helseressurser. Dette kunne vært brukt på omsorgsboliger eller økt antall sykehjemsplasser, mener han.

Vil ikke ha sentralisering

Christian Hintze Holm mener den høye prislappen ikke er god nok grunn til å forkaste en lokal legevakt.

– Nesten alle faglige utredninger ender med sentralisering. Vi er folkevalgte og politikere, vi skal ta hensyn til helheten, ikke bare det rent faglige.

– Vi skal ta hensyn til befolkningens ønsker, og vi skal ta hensyn til kommunens langsiktige interesser. Derfor må vi velge en lokal løsning, sier han.