NRK Meny
Normal

Krever at ordføreren går

RV krever at Per Ditlev-Simonsen trekker seg som ordfører i Oslo.

Erling Folkvord demonstrerer
Foto: Olav Juven / NRK

Gruppeleder for Rød Valgallianse i Bystyret, Erling Folkvord, forventet at ordfører Per Ditlev-Simonsen, trekker seg fra ordførervervet under dagens møte i Forretningsutvalget.

Gjør han ikke det varslet Folkvord at han og RV vil sette makt bak kravet, og fremme forslag til første bystyremøte om at bystyret skal be Ditlev-Simonsen om å trekke seg.

Demonstrerer mot Ditlev-Simonsen

- Vi varsler at hvis han ikke innser at det eneste rette er å trekke seg, så fremmer RV et forslag til første bystyremøte, om at bystyret skal be ham trekke seg. Loven har ingen hjemmel for at bystyret kan avsette ordføreren, men vi kan fatte et vedtak der vi ber ham skrive sin egen avskjedssøknad, sier Folkvord til NRK Østlandssendingen.

RV arrangerere i ettermiddag en demonstrasjon utenfor rådhuset i Oslo, der ordføreren skal forklare seg i ettermiddag.

Det var imidlertid bare en håndfull demonstranter som møtte opp.

Trekker seg ikke

Både Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse ber Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen om å trekke seg fra ordførervervet.

- Jeg forstår problemstillingen, men jeg har ikke trukket den konklusjonen. Jeg tror jeg er fullt i stand til å fungere som ordfører de ukene som er igjen, svarte Ditlev-Simonsen.

Erling Folkvord har varslet at han og RV vil sette makt bak kravet om at ordføreren bør trekke seg, og fremme forslag til første bystyremøte om at bystyret skal be Ditlev-Simonsen om å trekke seg.

- Vil ydmyke ordføreren

Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker å la ordføreren sitte ut perioden.

- Det virker på meg som om de som forsøker å avsette ordføreren ønsker å ydmyke ham, det ønsker ikke vi å være med på, sa Aud Kvalberg (Krf) på møtet.

Dette avviste Rune Gerhardsen (Ap) på det sterkeste.

 

Vil gå i samtaler

Selv om ordføreren mener han kan fortsette til det blir et skifte i midten av oktober, er Per Ditlev-Simonsen preget av at tre partier vil ha ham fjernet.

Under dagens redegjørelse sa Ditlev-Simonsen først at han blir sittende, men moderte dette etterhvert.

- Det sier seg selv at en ordfører vil ta med seg det som er sagt, og tenke gjennom situasjonen. Men i utgangspunktet er min innstilling at jeg fortsetter. Det blir jo samtaler med bystyrepartiene, og jeg håper det vil vise seg at ordføreren har støtte. Men det må jeg komme tilbake til, sa ordføreren.

Les også: Hagen tar Ditlev-Simonsen i forsvar

Les også: Trekker seg ikke