Hopp til innhold

Krever å få pengene tilbake

Tidligere elever ved privatskolen Westerdals School of Communication reagerer på nyheten om at de betalte inn for mye i skolepenger i flere år. Nå vil de ha pengene tilbake.

Westerdals skole

DOBBELT BETALT: I enkelte perioder har tidligere elever ved Westerdals School of Communication, som skolen het før, betalt over dobbelt så mye som loven tillater.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Tanken om at jeg hadde betalt for mye slo meg aldri. Da jeg kom inn på Westerdals, som har et så godt rykte, tenkte jeg mer på hvor glad jeg var for å ha kommet inn, sier Nina Johnsen.

Hun studerte eksponeringsdesign ved Westerdals School of Communication fra 2009 til 2011, og er en av mange som har vært elev ved skolen og betalt altfor mye i skolepenger.

Fra 2002 til 2012 har skolen krevd ulovlig høye skolepenger. Men eierne vil ikke love at pengene blir tilbakebetalt.

Nina Johnsen

Nina Johnsen har vært elev ved Westerdals School of Communication

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Skoleeierne beklager

– Vi ble gjort oppmerksom på at vi tok skolepenger på et nivå som vi ikke hadde dispensasjon for, sier Trond Andresen, kommunikasjonssjef i Anton B. Nilsen og Anton B. Nilsen Utdanning AS, som eier skolen.

Ifølge Dagens Næringsliv gjelder overbetalingen alle linjer og flere hundre elever. I 2010 betalte 400 elever i gjennomsnitt 56.600 kroner hver i skolepenger. Det er over dobbelt så mye som maksimalbeløpet som var tillatt i henhold til privatskoleloven.

Trond Andresen

Trond Andresen, kommunikasjonssjef i Anton B. Nilsen.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Det er trist at det har kommet opp og landet i fanget på den nåværende skolen W Oslo Act som har alle nødvendige godkjenninger for det tilbudet de gir, sier Andresen.

– Vil dere tilbakebetale pengene?

– Vi kan ikke ta standpunkt til hvordan eventuelle krav vil bli behandlet i dag. Det må vi se på dersom det kommer krav på bordet, sier han.

Skal undersøkes av departementet

Lånekassen gir støtte til studenter på godkjente utdanninger. Nå vil de finne ut om det har vært feil i grunnlaget for utbetalinger fra dem på grunn av feilrapportering fra lærestedet.

– Vi har hele tiden gitt støtte til studenter på godkjente utdanninger. Nå må man finne ut om det har vært en korrekt rapportering fra lærestedet. Lånekassen er helt avhengig av at lærestedene følger sin plikt til korrekt informasjon. Mulige feil i rapporteringen fra lærestedet er en del av den helhetlige gjennomgangen departementet nå gjør i denne saken, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen

Hun legger til at de ikke kan slette lån, og hvis det er grunnlag for at studentene kan kreve skolepengene tilbake, er det et privatrettslig forhold mellom skolen og studentene.

– Kun penger, ikke kvalitet

Denne saken handler kun om penger, ikke kvalitet på skolen, understreker leder for studentsamfunnet ved privatskolen, Olav Event.

– Jeg veldig glad i Westerdals, og jeg vet at den tidligere skolen er en del av mange studenters identitet. Det er veldig leit at en slik sak skal gå ut over det gode arbeidet som både studenter og undervisere og andre gjennomfører hver eneste dag, sier han.

Nå vil Nina Johansen og andre tidligere elever be om pengene tilbake.

– Å få pengene tilbake er en stor prosess og jeg håper å få mobilisert flere, sånn at vi kan være en gruppe som går til sak. Men det som er rettferdig, er å gi alle pengene tilbake og bare bli ferdig med det, sier hun.