NRK Meny
Normal

Krever å bli avhørt

Den påståtte hovedmannen i terrorsaken krever å bli avhørt om kjøreturen der lydbåndet som er sakens hovedbevis, ble tatt opp.

USAs ambassade
Foto: Arkivfoto:Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Det er samtalen mellom 29-åringen og en av de medsiktede som skjedde under en kjøretur forbi den amerikanske ambassaden og den israelske ambassaden i Oslo 8. august det handler om.

29-åringen og den medsiktede passasjeren snakket blant annet om sprengstoff, kameraovervåking, fluktmuligheter og valg av advokater dersom de skulle bli tatt.

Mer enn tomme ord og løst prat, fastslår Oslo tingrett, og konkluderte med varetektsfengsling i fire uker for 29-åringen.

- Må få forklare seg

Nå mener mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, at klienten snarest må avhøres om samtalen.

- Det er veldig spesielt at politiet ennå ikke har ønsket å avhøre min klient om denne samtalen. I og med at Oslo tingrett har sagt at dette er det eneste beviset man sitter med, så mener jeg at min klient snarest må få anledning til å forklare seg. Og det må også den andre siktede, som satt i denne bilen, sier Elden til NTB.

Først når disse avhørene er på plass, mener Elden at hans klient kan ta stilling til om varetektsfengslingen skal påkjæres.

Tre fengslet

29-åringen ble lørdag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. Sammen med tre andre er han siktet for å ha planlagt terrorangrep på USAs og Israels ambassader i Oslo, og den jødiske synagogen på St.Hanshaugen.

Tre av de siktede ble varetektsfengslet, mens politiet har anket avgjørelsen om å løslate fjerdemann. (NTB-NRK)