NRK Meny
Normal

Krekar må svare i nok en trussel-rettssak

Mandag begynner rettssaken mot Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar. Krekar er nok en gang tiltalt for å ha kommet med trusler og oppfordret til straffbare handlinger.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

Mulla Krekar må mandag møte i retten etter å ha kommet med det politiet mener er nye trusler mot en kurdisk mann.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Krekar er tiltalt etter uttalelser under et NRK-intervju i februar i år. Uttalelsene falt bare en drøy måned etter at Krekar (59) i januar hadde sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for trusler mot statsminister Erna Solberg og tre kurdere.

I intervjuet med NRK som ble sendt 25. februar, kom han med nye uttalelser mot en av de tre kurderen. Politiet mener at uttalelsene var nær identiske med truslene han ble dømt for i den første saken.

Krekar ble igjen siktet og varetektsfengslet.

Ble tiltalt på nytt

I august tok statsadvokaten i Oslo ut tiltale mot Krekar for trusler under særlig skjerpende omstendigheter og for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling.

Det er satt av en uke til rettssaken, som starter i Oslo tingrett mandag.

Krekar nekter straffskyld og har uttalt at han mener saken mot ham er politisk motivert. Hans forsvarer Brynjar Meling har tidligere uttalt at Krekar kun har gjentatt tidligere uttalelser og at det er forbudt i Norge å straffe noen for samme forhold to ganger.

Forsvarer mener det er fare for oversoning

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, har sittet varetektsfengslet siden NRK-intervjuet i februar.

Brynjar Meling

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling mener hans klient allerede kan ha oversonet for de nye tiltalepunktene.

Foto: Thorkil Evan Nielsen / NRK

Under fengslingsmøtet i august sa Meling at han var bekymret for at klienten skulle oversone. Krekar hadde da sittet 24 uker i varetekt, og Meling mener det er lenger enn mullaen eventuelt vil sone dersom han blir funnet skyldig.

I 2012 ble Krekar dømt til fengsel i to år og ti måneder for tilsvarende uttalelser.

Kritisk til NRK

Under forrige rettsbehandling kom Meling med kritikk mot NRK, og spesielt mot intervjuteknikken. Han er tillegg kritisk til at NRK deretter publiserte de mest kontroversielle og oppsiktsvekkende uttalelsene.

Innslaget som ble vist på TV var på om lag 13 minutter av rundt to timer med råmateriale. Meling sa at han ville be retten pålegge NRK å utlevere råmaterialet, fordi han mente det var svært viktig for å få fullt ut belyst saken.

Politiet vedtok etter løslatelsen i januar i år å tvangsflytte Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne i Sør-Trøndelag, et vedtak Borgarting lagmannsrett senere opphevet.