Normal

Krangelen fortsetter

Ikea i Vestby har blitt en het potet i valgkampen. Nå kjemper Ap og Sp med nebb og klør på hver sin side av saken for å for å overbevise SV-statsråd Bård Vegar Solhjell som skal ta den endelige avgjørelsen.

IKEA

«Man burde ikke trenge å reise til Oslo for å jobbe» mener den ene, mens den andre sier at vi mister 100.000 brød i året. Striden om IKEA i Vestby fortsetter.

Foto: PETER MUHLY / AFP

Ikea i Vestby har blitt valgkampsak for regjeringsregjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet som står på hver sin side i saken. Miljøministeren skal nå avgjøre Ikea-striden en gang for alle.

Sverre Myrli (Ap)

Sverre Myrli (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

– Det viktigste i denne saken er arbeidsplassene, og vi bør anstrenge oss for å sørge for at det blir flere arbeidsplasser i Akershus, mener leder for Arbeiderpartiets fylkesparti, Sverre Myrli.

Fredag inviterer Akershus Arbeiderparti, der arbeidsminister Anniken Huitfeldt er førstekandidat, til pressetreff for å fortelle at de sender Solhjell et «ja til Ikea-brev» undertegnet av fylkespartileder Myrli, gruppeleder i Vestby kommunestyre, Tom Anders Ludvigsen, og gruppeleder i fylkestinget, Siri Hov Eggen.

– Bevar Delijordet

Erlend Grimstad

Erlend Grimstad (Sp).

Foto: Akershus Senterparti

– Man burde ikke trenge å reise til Oslo for å jobbe. Det finnes flere gode løsninger på å flytte jorda, og resultatet kan faktisk bli at marka blir mer dyrkbar enn den er i dag, sier Myrli til NRK.

Samtidig har Senterpartiets førstekandidat i Akershus, og statssekretær i Landbruksdepartementet, Erlend Grimstad, skrevet en flammende bevar Delijordet-kronikk i Nasjonen, som han også har lagt ut på regjeringens hjemmesider.

– Hovedbudskapet er at Ikea er bra, men at det kan bygges mange steder. Vi trenger ikke plassere det midt i matfatet, forteller han.

Tilsvarer 100 000 brød i året

Å flytte matjord i så stor skala er et hittil uprøvd sjansespill ifølge statssekretæren.

– Dette tilsvarer 100 000 brød hvert år hvis vi lar det stå, og det er bare 1,3 prosent av landets matjord som er så bra. Vi kan risikere å ikke bare ødelegge for oss selv, men også for alle generasjonene etter oss.

– Det er enklere å flytte et ubygd varehus enn en hel kornåker, avslutter Grimstad.

Høres toppkandidater er med

Jan Tore Sanner

Jan Tore Sanner (H).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Også Høyres toppkandidater i Akershus går nå ut med støtte til Ikeas planer på Delijordet i Vestby.

– Hvis Ikea får bygge, vil dette ha store positive ringvirkninger for nærmiljøet, skriver Jan Tore Sanner, som er nestleder i Høyre i en pressemelding på torsdag.

Også fylkesordfører Nils Åge Jegstad er positiv og sier at fylkeskommunen vil sørge for at kommunen og Ikea finner gode trafikale løsninger.

Saken forventes å bli avgjort av miljøvernministeren før valget den 9. september.

– Ender det med nei fra regjeringen, vil vi ta saken opp igjen etter valget, lover Sanner og stortingsrepresentant Sylvi Graham.