NRK Meny
Normal

Krangel om ordførervervet

- Jeg tar over som ordfører, sier Fabian Stang (H). - Feil, sier Svenn Kristiansen (Frp).

Fabian Stang og Svenn Kristiansen
Foto: TERJE BENDIKSBY / Scanpix

Dagen etter at Per Ditlev-Simonsen offentliggjorde at han Per Ditlev-Simonsen trekker seg i neste uke, er krangelen om hvem som skal ta over vervet, i gang.

I går ble det kjent at FrPs Svenn Kristiansen klokken 12 i dag overtar frem til bystyremøtet på onsdag. Men hvem som er ordfører fra onsdag og ut valgperioden er foreløpig uklart.

Uenighet om Høyre-avtale

Fabian Stang mener nemlig at det er han som blir ordfører fra og med 29. august. Stang sier til TV2 han overtar som følge av en avtale mellom de borgerlige partiene i hovedstaden som fastslår at Høyre skal ha ordføreren.

- Den gjelder for hele perioden. Når en ordfører går av permanent, skal det foretas et nyvalg, og da er vi av den oppfatning at avtalen gjelder, sier Stang til NRK Østlandssendingen.

- Og det betyr at du skal bli ordfører?

- Ja, da er det konsekvensen, sier han.

- Vanlig at varaordføreren overtar

Men det er ikke varaordfører Svenn Kristiansen fra FrP enig i.

- Nei, det er jeg ikke. Jeg var jo med i forhandlingene. Det vi forhandlet om den gangen, var Per Ditlev-Simonsen. Min tolkning er at meningen var at avtalen var knyttet direkte opp mot ham, sier han til NRK Østlandssendingen.

Kristiansen viser til kommuneloven og mener det er vanlig at det er varaordføreren som tar over når ordføreren trekker seg. Dessuten mener han det er naturlig at den mest erfarne av de to overtar i overgangsperioden.

Venter på bystyrets avgjørelse

- Ettersom jeg har vært varaordfører så lenge og kjenner hele systemet, ville det være naturlig at jeg tok over. Det er ikke lett å hoppe rett inn i det uten erfaring, sier han til Dagbladet.no.

Kristiansen understreker imidlertid at han avventer bystyrets avgjørelse.

- Hvis bystyret vil at noen andre enn meg skal fullføre perioden, så blir det sånn. Det er bystyret som er suverene på dette området, sier han til NRK.