Krangel om eiendomsskatten i Oslo

De fire borgelige partiene dro på frierferd til Stovner for å fortelle at ingen av dem vil ha eiendomsskatt. Krangelen om utregning av skatten tilspisser seg.

Odd Einar Dørum, Camilla Wilhelmsen, Erik Lunde, Eirik Lae Solberg

Odd Einar Dørum, Camilla Wilhelmsen, Erik Lunde og Eirik Lae Solberg dro på eiendomsskatt-turne på Stovner fredag.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Valglogo

– Jeg er opptatt av å vise at eiendomsskatten kommer til å ramme hele byen, sier Eirik Lae Solberg fra Høyre.

– Det kommer en kostnad på toppen av andre kostnader i en by hvor det er dyrt nok å leve fra før, sier Venstres Odd Einar Dørum.

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti dro fredag til villastrøket Tangerudveien på Stovner for å gjøre det tydelig at ingen av de fire partiene vil ha eiendomsskatt i Oslo.

Camilla Wilhelmsen

Camilla Wilhelmsen (Frp).

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Oslo kommune klarer å gjøre de satsingene vi skal uten eiendomsskatten, sier Camilla Wilhelmsen i Fremskrittspartiet.

– Eiendomsskatten rammer kanskje spesielt unge i etableringsfasen og pensjonister med verdifulle hus der inntekten ikke står i stil med husets verdi, sier Erik Lunde fra Kristelig folkeparti.

Eiendomskatten har skapt temperatur i valgkampen i hovedstaden til nå.

– Høyre sprer falsk informasjon

Raymond Johansen

Raymond Johansen (Ap).

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Raymond Johansen, Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, mener Høyre sprer falsk informasjon om konsekvensen av Arbeiderpartiets eiendomsskatt-forslag når de blander inn tall fra Sosialistisk Venstreparti og Rødt i regnestykket.

– De reiser rundt i Oslo og forteller folk som ikke skal få eiendomsskatt at de skal få eiendomsskatt. Det syns jeg de skulle holde seg for god til.

Raymond Johansen pleier å trekke frem sin egen bolig som et praktisk eksempel på hvordan eiendomsskatten til Arbeiderpartiet blir.

– Jeg har et hus med en markedsverdi på 7 millioner, da vil jeg betale ca 400 kroner hver måned. Er markedsverdien på boligen under 5 millioner skal du ikke betale eiendomsskatt, sier Raymond Johansen.

Aftenposten viser i ett eksempel at Høyres utregninger gir 3000 kroner mer i eiendomsskatt i året enn det Arbeiderpartiet foreslår.

– I politikken er det gi og ta

Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg (H).

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

Eirik Lae Solberg fra Høyre regner det som sannsynlig at Arbeiderpartiets eiendomsskatt vil bli hardere etterhvert. Han er nemlig ikke like sikker på at Arbeiderpartiet får sin modell gjennom i forhandlingene om nivå og satser på eiendomsskatten.

– I politikken er det gi og ta. Det vet vi, sier Eirik Lae Solberg fra Høyre.

– Jeg har sagt at jeg som eneste byrådslederkandidat i opposisjonen garanterer at det er Arbeiderpartiets modell som skal brukes for å få til kraftløftet for eldre og for å få til full barnehagedekning. Jeg legger all prestisje i det, sier Raymond Johansen.

Politisk reporter i NRK Olav Juven forklarer hva krangelen om eiendomsskatten går ut på.

NRK Østlandssendingens politiske reporter Olav Juven forklarer hva krangelen om eiendomsskatten går ut på.