Kraftig tordenvær over Østlandet

Et kraftig uvær med torden, lyn og voldsomme regnskyll kom over østlandsområdet sent mandag kveld.

11.000 lynnedslag i Norge 12-13. juli

Dette kartet viser hvor lynnedslagene rammet Østlandsområdet det siste døgnet.

Foto: Sintef

Tordenværet startet mellom Danmark og Sverige og bredte seg oppover kysten av Sverige og videre inn over Østfold og riksgrensen.

I det norske østlandsområdet ble det registrert 11.000 nedslag i Norge på denne tordenbygen, melder Sintef Energi.

– Vi så på registreringene og visste det ville bli kraftig. Vi som var på jobb i natt, sto på balkongen og kikket, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk Institutt.

Det skal ikke ha oppstått store skader som følge av det voldsomme, men kortvarige, uværet.

På Hvaler i Østfold ble en mann skadet etter at han ble truffet av lynet. Til NRK.no opplyser Sykehuset Østfold at mannen ikke skal være alvorlig skadet.

Hektisk natt for brannvesenet

Det har også vært en travel natt for brannvesenet. Flere trær i Oslo-området har blåst ned på boligblokker, og brannvesenet har fått flere meldinger om vannlekkasjer.

– Det er en skummel hendelse når trær som er så store at selv ikke vi får kappet dem av, faller ned på hus, sier fungerende vaktkommandør Morten Haglund i Oslo brann og redningsetat.

Lyn og torden over Østlandet

Se lyn og torden fra store deler av Østlandet.

30.000 uten strøm

Hafslund har også hatt mye å gjøre. Totalt har minst 30.000 av energiselskapets kunder mistet strømmen i løpet av natten. De fleste av disse bor i Akershus. I tillegg ble rundt 25.000 husstander i Østfold strømløse.

Etter å ha passert hovedstadsområdet fikk også Hedmark smake gårsdagens uvær. Spesielt sørlige deler av Hedmark ble rammet. Flere riksveier ble stengt av trær som veltet, og av oversvømmelser på grunn av det voldsomme regnet.

Stokke i Vestfold har registrert den kraftigste nedbørsmengden. 37 millimeter ble registrert mellom klokken 18 mandag og 6 tirsdag morgen.

I Melsom i Vestfold ble delt målt 33,7 mm nedbør mellom 18 og 06 i morges. En gjennomsnittlig måned faller det 79 mm nedbør.

– Mesteparten av bygene var korte og kraftige. Mange steder hadde godt over 35 mm med nedbør mellom 18 og 06 i morres, forteller Aasen til Yr.no.

Førte til alarmer

Fra flere politidistrikter på Østlandet blir det meldt om at uværet førte til at mange alarmer ble utløst både i offentlige og private bygg. Flere strømledninger ble revet ned.

Video LYN-HVALER-130710-OS_OS.mp4

Tordenvær på Hvaler i Østfold natt.

I Ski utenfor Oslo førte lynnedslag til at det begynte å brenne i et hus. Ingen personer kom til skade, og brannvesenet fikk etter hvert kontroll over brannen.

På Finnsnes i Troms veltet en stor byggekran på grunn av kraftig vind i området. Kranen veltet over riksvei 86, og førte til at Grisundbrua ble stengt ved midnatt. Øyenvitner forteller at en personbil så vidt unngikk å bli truffet av den flere tonn tunge kranen.

Fortsatte mot nord

tre i blokk

Flere trær i Oslo området har blåst ned på boligblokker. Dette treet traff en boligblokk på Bøler etter nattens uvær.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Uværet begever seg nå gradvis men sakte nordover, men de neste dagene ser utsiktene bedre ut. Været er fortsatt svært ustabilt, og torsdag er den neste dagen det vil komme en del regnbyger på Østlandet.

– Vi går mot en bedring. Fortsatt kan det gå en og annen byge på Østlandet, og et og annet tordenskrall, forteller meterolog Aasen

At det kom 1000 lynnedslag i timen over et såpass konsentrert geografisk område karakteriserer hun som «intenst».

PS: I et lynfullt døgn sommeren 2003 ble det på landsbasis registrert 70.000 lynnedslag, og flyplassen på Gardermoen ble stengt på grunn av uværet.

Tusen lyn i timen på Østlandet i natt

Totalt har minst 30.000 av Hafslund sine kunder mistet strømmen i løpet av natten

Foto: Alex Brennersted