NRK Meny
Normal

Kopseng dømt til 21 års forvaring

Julio Kopseng er dømt til forvaring i 21 år med minstetid på 10 år for å ha voldtatt 18 kvinner, ett voldtektsforsøk og mishandling av sin tidligere samboer.

Julio Kopseng

DØMT: Danseren Julio Kopseng er dømt til lovens strengeste straff.

Foto: Privat

Dommen er den strengeste straffen som noen gang er avsagt i en voldtektssak i Norge, og i tråd med det påtalemyndigheten ba om.

Guro Hanssen Bull

GROVT OG OMFATTENDE: Aktor Guro Hansson Bull ba om 21 års forvaring for voldtektsdømte Julio Kopseng.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Vi ba om en så streng dom på grunn av sakens omfang, karakter og grovhet. Det er så mange kvinner som er rammet. Det gjelder voldtekter av 18 kvinner og et voldtektsforsøk, sier aktor Guro Hansson Bull.

Hun sier dommen gir et kraftig signal om at retten tar voldtektssaker alvorlig og at det nytter å anmelde selv om overgrepene skjedde for en stund siden.

Vil gjennomgå dommen

– Vår klient har ikke noe ønske om å gi kommentarer til dommen, sier Kopsengs forsvarer, Johnny Veum til NRK.

Johnny Veum

FORVENTET UTFALL: Kopsengs forsvarer, Johnny Veum, sier dommen var som forventet og at de nå ser på om den bør ankes.

Foto: Edin Babic / NRK

Det er svært sjelden at lovens maksimumsnivå blir brukt i forvaringsdommer, og det har aldri tidligere skjedd i en voldtektssak.

– Nå skal vi gjennomgå lagmannsrettens dom for å se om det er feil eller mangler ved den som gjør at man kan fremme en anke til Høyesterett, sier Veum.

Omfattende rettsprosess

I april ble danseren i lagmannsretten kjent skyldig i å ha voldtatt 16 kvinner og å ha forsøkt å voldta ytterligere en kvinne.

Fra før var han dømt for ytterligere to voldtekter.

Straffeutmålingen i lagmannsretten er en samledom for overgrepene mot de 19 kvinnene. Kopseng har hele tiden nektet skyld i anklagene.

I Oslo tingrett ble 38-åringen dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år i desember i fjor. Da var han allerede dømt for voldtekt av 11 andre kvinner tidligere på året.

– Glade og lettet

Advokat Trine Rjukan er bistndsadvokat for ti av kvinnene. Hun sier hennes klienter nå er svært fornøyde med dommen.

Trine Rjukan

VIKTIG DOM: Bistandsadvokat Trine Rjukan sier at dommen viser at det nytter å anmelde selv gamle overgrep.

Foto: Edin Babic / NRK

Denne dommen er en svært etterlengtet dom for mine klienter. Veien frem mot den har vært svært tøff og lang, sier Rjukan.

Mange av dem har jo tvilt på om de i det hele tatt skulle anmelde og om de orket å stå i en så vanskelig prosess. De er svært lettet og glade i dag.

Viktig oppreisning

Kopseng er også dømt til å betale over 2,7 millioner kroner i erstatning til kvinnene som ble voldtatt og mishandlet.

Det er Lisa Arntsen, sosionom fra Dixi ressurssenter for voldtatte, svært glad for.

– Det å bli utsatt for en voldtekt kan ha ganske alvorlige konsekvenser på sikt. Man kan ha vansker med å fullføre skole, falle ut av arbeidslivet, få mye sykefravær, den type ting som gjør at sånne kostnader løper over tid, så det er viktig med oppreising i etterkant, sier Arntsen.

Hun håper nå at ofrene får en god avslutning på prosessen.