NRK Meny
Normal

Slik spredte giftig røyk seg over Oslo

Røyk fra brent plast la seg som et lokk over deler av Oslo etter en brann i 40 søppelpaller og én konteiner hos Norsk Gjenvinning på Brobekk natt til onsdag.

Videoen er sendt inn av Per Backe.

Videoen er sendt inn av Per Backe.

Brannen oppsto i én gjenvinningskonteiner og 40 søppelpaller med elektrisk utstyr utenfor Norsk Gjenvinning i Haraldrudveien i Oslo.

Brannen er nå slukket, og Bann- og redningsetaten jobber nå med etterslukking.

Politiet fikk beskjed om brannen i tre-tiden natt til onsdag. I 5-tiden var brannen fortsatt ikke helt slukket.

Brannen og røykutviklingen var så kraftig at Brann- og redningsetaten sendte hele ni biler og 20 mannskaper til stedet.

– Røyken som kommer fra brannen siver inn mot sentrum og er ikke ufarlig, så folk bes om å lukke vinduene hvis det blir plagsomt og sørge for at røyken ikke siver inn i boligen, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt.

Mottaket på Brobekk mottar søppel fra virksomheter i Oslo, og hendelsen vil derfor ikke påvirke folk som ønsker å levere privat avfall.

To personer sjekket av helsepersonell

Det er ikke meldt om noen personskader, men to personer fra området blir sjekket av helsepersonell etter at de meldte fra om pustevansker.

– Hvor farlig røyken er vanskelig å si, men det er ikke gunstig å puste den inn, sier Morten Berg, vakt kommandør i Brann- og redningsetaten.

Brannvesenet har så langt fått inn 50 til 60 telefoner fra personer fra Ulven, Teisen, Kampen og Tøyen som har observert røyken.

Årsaken til brannen er så langt ikke kjent.

Saken fortsetter under videoen.

Natt til onsdag brant det i 40 søppelpaller og én konteiner på Norsk gjenvinning på Brobekk.

– Beklagelig

– Det som har skjedd er beklagelig. Det er en situasjon vi ikke ønsker, sier Annica Fiedler, kommunikasjonsrådgiver i Norsk gjenvinning.

Hun forteller at det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen, og at de nå skal følge opp saken. Ifølge Fiedler har Norsk gjenvinning klare rutiner for at slike branner ikke skal oppstå.

– Vi tilrettelegger driftet etter tillatelser fra myndighetene og har egne rutiner for å sjekke at vi har full kontroll under alle prosesser, sier Fiedler.