NRK Meny
Normal

Rødt-lederen kan bli politianmeldt av Oslo kommune

I Oslo kommune er det støtte for et forslag om å politianmelde Rødt-leder Bjørnar Moxnes' beslutning om å offentliggjøre en rapport om en overgrepssak ved Lindeberg omsorgssenter.

Moxnes

Kommunen vil anmelde Rødt-leder Bjørnar Moxnes, men et vedtak om politianmeldelse må komme fra bystyret, der Moxnes selv er medlem.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Store deler av forretningsutvalget i Oslo kommune stiller seg bak forslaget om å politianmelde Moxnes. Forslaget skal behandles av bystyremøtet onsdag, skriver Aftenposten.

Den såkalte Lindeberg-saken begynte å rulle i november 2011 da en hjelpepleier ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved institusjonen. Mannen ble politianmeldt og mistet jobben, men politiet henla saken, og i fjor fikk hjelpepleieren jobben tilbake.

Kommunen er blitt sterkt kritisert for håndteringen av saken, og kommunerevisjonen gransket derfor saksbehandlingen, noe som ledet til en rapport. Selv om rapporten ble unntatt offentlighet, la partiet Rødt ut dokumentet på sine nettsider 24. januar i år.

Til NRK presiserer Moxnes at versjonen de la ut hadde beholdt sladding som kunne identifisere pasienter, men ikke den som skjulte tjenestefeil.

Aps Frode Jacobsen som leder Kontrollutvalget, har kalt offentliggjøringen alvorlig, uheldig og ulovlig. Ifølge Aftenposten er kommuneadvokaten koblet inn i saken, men et eventuelt vedtak om politianmeldelse må likevel komme fra bystyret der Moxnes selv er medlem.

Reagerer på hemmelighold

Rødt-lederen avviser at partiet har vært uaktsomt, og kaller det et forsøk på knebling av en politisk motstander, dersom han anmeldes.

Moxnes mener en eventuell anmeldelse både vil være er et angrep på ytringsfriheten, og et forsøk på å flytte fokus vekk fra kommunens egen håndtering av Lindeberg-saken.

– Vi har offentliggjort deler av en rapport som i all hovedsak viser mulige tjenestefeil hos ledere i Oslo kommune, helt opp til byrådsnivå. Det skal vi åpenbart straffes for, sier Moxnes til NRK.

– Jeg reagerer på at dette har vært diskutert i et politisk organ der Rødt ikke er representert. Der har de i hemmelighet diskutert å politianmelde meg, uten å gi meg mulighet for kontradiksjon. Jeg fikk vite om saken gjennom media, og det skal trolig behandles i bystyret i hemmelighet i kveld.