NRK Meny
Normal

Mener kommunen forskjellsbehandlet hytteeiere

En hytteeier ved Mjermen i Aurskog-Høland slipper å rive hytta, som kommunestyret mente var satt opp ulovlig. Fylkesmannen retter krass kritikk mot kommunens behandling av saken.

Hytta ved Digerneset

DIGERNESET: Striden om hytta til Iwona Johansen, som ligger på Degerneset i Aurskog-Høland har pågått i nesten ti år.

Foto: Iwona Johansen / Privat

Merethe Helstad.

UHELDIG BEHANDLING: – Vi har stilt spørsmål om dette er usaklig forskjellsbehandling, sier avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad.

Foto: Kjell Vesje / NRK
Jan Mærli

VIL IKKE SYNSE: Ordfører i Aurskog-Høland, Jan Mærli sier kommunen må forholde seg til kritikken fra Fylkesmannen.

Foto: Espen Øyen/NRK

– I og med at det foreligger en rekke feil i forbindelse med en behandling her, så sier det seg selv at kommunens behandling i denne saken har vært veldig uheldig, sier avdelingsdirektør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad.

Striden om hytta til Iwona Johansen har snart pågått i ti år. På Digerneset ved innsjøen Mjermen har Johansen bygget en hytte som er en del av et planlagt, større friluftsenter.

Ifølge fylkesmannen er alle papirer og tillatelser i orden, selv om hytta ligger litt for nær innsjøen.

Men fordi den ligger for nær innsjøen, vedtok kommunestyret i fjor å trekke tilbake alle tillatelser til hytta slik at den kanskje måtte rives.

– Kommunestyrets behandling kunne også ha vært bedre i denne saken, sier Helstad.

– Usaklig forskjellsbehandling

Langs Mjermen er det også mange andre hytter som ligger innenfor det som kalles 100-metersbeltet langs vannet. Ifølge Fylkesmannen eies den ene hytta av en av Aurskog-Hølands rikeste menn, Kjell Tore Skedsmo.

Han har i flere år vært en pådriver for å bli kvitt hytta til Iwona Johansen, og han har fått med seg mange kommunepolitikere i saken. Kommunen har brukt millionbeløp på å granske hytta til Johansen, men de har ikke på samme måte tatt tak i hytta til Skedsmo og de andre som ligger for nær vannet.

Fylkesmannen mener det reiser spørsmål om usaklig forskjellsbehandling.

– Det blir jo det da. Vi har jo stilt spørsmålstegn ved det, og det må kommunestyret eventuelt vurdere, sier Helstad.

NRK har ikke lykkes å få en kommentar fra Kjell Tore Skedsmo.

Vil ikke synse om avgjørelsen

Arbeiderparti-ordfører i Aurskog-Høland, Jan Mærli, vil først mene noe om kritikken fra fylkesmannen etter kommunestyremøtet om en drøy uke.

– Vi skal ikke synse om Fylkesmannens avgjørelse. Den er endelig, og vi har ikke noe annet å gjøre enn å akseptere den.

– Det er slik det er, og dersom Fylkesmannen mener at vi har gjort noe som ikke stemmer så må vi bare forholde oss til det, og gjøre de vedtak som skal gjøres ut ifra det, ser Mærli.

– Politikere har ført en kampanje mot oss

Bjørn Tore Holmsen

IKKE SLUTT: Samboeren til hytteeier Iwona Johansen, Bjørn Erik Holmsen, tror ikke konflikten er over.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Bjørn Erik Holmsen er samboeren til hytteeier Iwona Johansen. Han er glad for at trusselen om å måtte rive hytta er borte. Han er også glad for at Fylkesmannen understreker at det er kommunen, og ikke Johansen, som står bak de feil som måtte være gjort i hyttesaken.

Men Holmsen føler seg ikke trygg på at fylkesmannen har satt en endelig stopper for den lange hyttekrangelen.

– Nei, jeg har ikke noe tro på at det er slutt nå. Skal det blir slutt på denne saken her så må det bli en politisk forandring. De politikerne som har jobbet så iherdig for å få et rivningsvedtak på Digerneset, de kan ikke fortsette som om ingen ting har skjedd. Da kan vi ikke føle oss trygge.

– Er dette en kampanje mot dere?

– Ja, vi føler at enkelte politikere har ført en kampanje mot oss. Og fylkesmannen sier jo at han har full forståelse for at vi er skeptiske mot politikere i Aurskog- Høland.