NRK Meny
Normal

Kommunen dro inn 2 millioner på 12 p-plasser

«Ingen» fikk med seg at 12 parkeringsplasser ved Oslo rådhus ble gjort om fra bil- til MC-parkering. Over 4 000 bilister fikk parkeringsbot på et drøyt halvår.

MC-parkering ved Rådhuset

FRA BIL TIL MC: Før var det tolv parkeringsplasser for bil her. Mange fikk ikke med seg at plassen ble gjort om til mc-parkering, og over 4 000 bilister fikk parkeringsbot fra oktober i fjor til mai i år.

Foto: Thomas Martinsen / NRK

Hermann Kopp

I solskinnet på Fridtjof Nansens plass kan Hermann Kopp (H) nå konstatere at skiltingen er blitt tydeligere.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Det var mange mennesker som ble lurt, det var derfor jeg kalte det for bondefangeriet på Fridtjof Nansens plass, sier Høyre-politiker Hermann Kopp.

80-åringen er eldstemann i Oslo bystyre. Han engasjerte seg i det han kaller dårlig merking av tolv parkeringsplasser på Fridtjof Nansens plass, den store plassen bak Rådhuset, der folk parkerer enten de skal på kino, være turist – eller på møte i Oslo rådhus.

– Mange mennesker betalte for parkeringen, og kom ut og så til sin store forbauselse at de hadde fått bot, sier Kopp.

Han fikk selv parkeringsbot etter å ha satt bilen sin der han pleide.

Hverken han eller 4 237 andre bilister hadde fått med seg at parkeringsplassene for bil var blitt til parkeringsplasser for motorsykkel i oktober i fjor.

– Etter 7-8 måneder fant man omsider frem et malingspann og merket plassene slik at man ser at dette er motorsykkelparkering. Det så man ikke tidligere, sier Kopp.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Merking mc-parkering

Etter at flere tusen bilister hadde fått parkeringsbot, ble p-plassene merket tydeligere.

Foto: Thomas Martinsen / NRK

Byrådet: – Høyt beløp

Ifølge bymiljøetaten ble det ilagt 4 238 gebyrer fra oktober 2015 til slutten av mai 2016. I Oslo koster det 500 kroner å feilparkere på kommunale plasser.

Det betyr 2 119 000 kroner til kommunekassa.

I tillegg kommer parkeringsavgiften, som de fleste nok betalte på automaten i god tro.

Byrådssekretær

Byrådssekretær for miljø og samferdsel, Anja Bakken Riise.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Det er et veldig høyt beløp og det sier noe om at det nok ikke har vært tydelig nok oppmerking av plassene, sier Anja Bakken Riise, byrådssekretær for miljø og samferdsel fra Miljøpartiet De Grønne.

Ingen bøter etter ny skilting

Det var det forrige byrådet som tok initiativ til å ha MC-parkering her, fordi det var ønskelig med noen plasser reservert for motorsykler.

– Hensikten med disse dedikerte plassene var jo nettopp at motorsyklistene skulle få en plass å parkere på, og ikke først og fremst inntekter til kommunekassa, sier Riise.

Dagens byråd var de som tok initativ til en bedre oppmerking av parkeringsplassene, og det ble gjort 31.mai i år. Siden da har ikke en eneste bot blitt utskrevet, viser tall fra bymiljøetaten.

– Dyre kinobesøk

– Det er en ganske kort mc-sesong i Oslo og Norge, trengs disse plassene?

– Det er det sikkert delte meninger om, og nå vil jo vi i tiden fremover se på hva vi overhodet har behov for av parkeringsplasser i Oslo, i og med at vi skal gjør sentrum mer eller mindre bilfritt. Da vil det sikkert også være noen begrensninger for motorsyklister, sier byrådssekretær Riise.

– Vi setter pris på at Hermann Kopp gjorde oss oppmerksom på dette, sier hun.

– Det ble ganske dyre kinobesøk for mange mennesker, kan man trygt si, mener Hermann Kopp.