NRK Meny
Normal

Kommunale vektere for narkostopp

Naboer nederst på Grünerløkka vil ha kommunale vektere i gatene for å få slutt på det åpenlyse narkotikasalget i området.

Narkosalg ved Akerselva

Østlandssendingen var vitne til fem narkotikasalg på en halv time da de filmet fra en balkong på Grünerløkka tirsdag kveld.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Denne sommeren har hasjsalget eksplodert, og omsetningen har flyttet seg fra Akerselva til boligområdene.

- Vanskelig å skjønne at de ikke kan gjøre mer

Naboer mener kommunen bør gjøre jobben politiet ikke har ressurser til.

- De sitter med ansvar for å styre denne byen og at beboerne skal ha det trygt, og det de i det minste burde gjøre er kanskje å ha kommunale vektere hvis vi ikke har politi nok til å passe på oss som bor der, sier styreleder i Torvbakkgata borettslag, Anne Mikkelsen til NRK Østlandssendingen.

Hun sier det er vanskelig å forstå at politiet ikke kan gjøre mere med situasjonen.

- Hvis man bor der så er det vanskelig å skjønne at politiet ikke kan gjøre noe mer enn det de gjør i dag, for det skjer kriminelle handlinger rett utenfor vinduet. Det foregår absolutt hele tiden, det er ulovlig og til sjenanse, så jeg skjønner ikke helt at noen kan stå der og gjøre ulovligheter dag ut og dag inn uten at noen kommer og henter deg.

Fem salg på en halvtime

Vektere

Naboer ønsker å få kommunale vektere for å skremme vekk de som driver med narkotikasalg på Grünerløkka.

Foto: Keilen, Berit / Keilen, Berit

Tirsdag kveld filmet Østlandssendingen fem narkotikatransaksjoner på en halvtime fra en balkong i Nedre gate. To narkotikahunder fant hasj på 13 gjemmesteder i løpet av et kvarter.

Politiet er stadig i området, men pågripelser er ressurskrevende og ender som oftest bare med forelegg. Blant beboerne diskuteres det nå å ta saken i egne hender og patruljere gatene selv, forteller Mikkelsen.

- Det er på tide å begynne å snakke om de konkrete tiltakene. Og siden disse ikke kommer fra de som egentlig burde sette igang konkrete tiltak, så har idéen dukket opp hos beboerne om at vi må ha felles aksjoner.

Vil skremme vekk de som bruker området feil

Mikkelsen liker engasjementet hos beboerne.

- Jeg liker at folk er engasjerte i nærmiljøet sitt og at vi kan gjøre tiltak for å bruke området mer og kanskje skremme vekk de som ikke bruker det på en ordentlig måte. Men jeg kjenner jo at det lugger litt i borgervern-redselen min, og det burde jo myndighetene kjenne på også. Det er jo ikke det vi ønsker, sier hun.

Se video:

Sosialbyråden mener narkoselgerne bør sendes ut av landet så fort de blir pågrepet

Se også:

Åpenlyst narkosalg skremmer beboere på Grünerløkka