Slik ble Kolbotn torg gjort om til en grønn oase

Bare i løpet av noen timer ble torget på Kolbotn forandret fra kald betong til en grønn park onsdag formiddag. Stuntet markerte starten på Oppegård kommunes nye sentrumsplan.

På bare noen timer ble torget på Kolbotn gjort om til en grønn park. Stuntent er en del av Oppegård kommunes nye sentrumsplan for tettstedet.

Da pendlerne reiste fra Kolbotn togstasjon onsdag morgen var alt slik det pleide med det store betongtorget og mennesker på vei til jobb.

Men på bare noen få timer ble livet på torget snudd på hodet. For da folk skulle krysse torget etter en lang arbeidsdag var det fylt av 300 paller med jord, gress, 260 rosebusker og 20 trær.

Stuntent, også kalt "Hageflekken", markerte starten på Oppegård kommunes nye sentrumsplan for tettstedet.

– Vi får stadig høre at torget er grått og trist. Dette er en måte å vise nye muligheter for Torget, sier Astrid Humerfelt, arkitekt i Oppegård kommune og prosjektleder for Hageflekken.

Se timelaps-video av stuntet øverst i saken!

– Fungerer ikke slik det er i dag

Espen Dag Rydland
Foto: Andreas Sundby / NRK

I fem uker skal parken stå på torget før alt det grønne skal plantes permanent andre steder i kommunen. Gjennom stuntet ønsker kommunen få reaksjoner fra innbyggerne i kommunen om hvordan de ønsker at torget skal være.

– Vi har et torg som ikke fungerer, så her måtte vi gjøre noe. Her skaper vi en liten grønn oase i det som er en betongørken, sier Espen Dag Rydland, plansjef i Oppegård kommune.

Ryland er spent på hva folk vil si etter at parken fjernes fra torget. Selv synes han at torget til vanlig oppleves kaldt med så mye betong.

– Dette skal være robust, ikke være en finslepet park. Jeg synes det passer til betongen og omgivelsene her. Siden det er midlertidig er jeg veldig spent på reaksjonene den dagen vi tar det bort igjen, sier Rydland.

Vil at folk skal engasjere seg

Midt blant alle blomsterpallene står Oppegårds ordfører, Ildri Eidem Løvaas (H), og deler ut pølser til folk som har kommet for å se på den nye midlertidige parken.

– Vi er kjempe spent på hva folk vil synes. Jeg håper det blir populært og at folk engasjerer seg i hva dette torget kan brukes til hverdags, sier Løvaas.

Hun håper nå at innbyggerne i kommunen vil få øynene opp for at torget også kan brukes utover festligheter.

– Vi ønsker å få fram gode ideer blant folk slik at torget kan brukes til hverdags, ikke bare til fest. Vi skal også snart begynne å planlegge Kolbotn sentrum og vil bruke dette som en måte å få innbyggerne til å komme med gode ideer til oss, sier Løvaas.

NRK anbefaler