Hopp til innhold

Kokker mener sykehjemsmaten er for dårlig

Kokker som lager mat til eldre på sykehjem mener det er for dårlig kvalitet på mye av maten som serveres. – Kokkene må bli hørt om eldres mat, mener Forbrukerrådet.

Sykehjemsmat

Det er for lite vekt på kvaliteten på sykehjemsmaten, mener kokkene som har ansvaret for måltidene.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK

Forbrukerrådet har i samarbeid med Kost- og ernæringsforbundet, gjort en kartlegging om mat på sykehjem. Forbundet organiserer arbeidstakere som jobber med mat på blant annet offentlige institusjoner og virksomheter.

Undersøkelsen omfattet 140 institusjonskokker over hele landet. 70 av kokkene sier de i liten grad blir hørt når kommunene velger matvareleverandører, og at de ikke får være med på å bestemme hvilke råvarer som brukes.

– Mat er utrolig viktig

Randi Flesland

- God ernæring for eldre på sykehjem må prioriteres, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK

Direktør i Forbukerrådet, Randi Flesland, mener det er helt nødvendig at kokkene blir tatt med i denne prosessen:

– Når vi vet at inntil 60 prosent av de eldre i kommunene er underernært, eller er i en ernæringsmessig risiko, så sier jo det at mat er utrolig viktig. Da er det kokkene som vet hva som skal til for å lage ernæringsmessig riktig mat.

Flesland understreker at det ekstremt viktig at også kokkene får være med på å legge premissene for innkjøpsavtaler som sikrer god mat på sykehjemmene.

Frustrerte kokker

Arnt Steffensen er politisk leder i Kost- og ernæringsforbundet, og representerer institusjonskokkene i Norge. Han får stadig tilbakemelding fra frustrerte medlemmer, og mener prisen på matvarene vurderes som viktigere enn kvaliteten:

– Jeg har mange medlemmer som syns at dette er både leit og frustrerende. De har lyst til å gjøre en god jobb, de har lyst til å gi de eldre god og næringsrik mat som de har et forhold til. Så opplever de at de ikke får de ressursene de trenger, og da blir matomsorgen deretter.

Arnt Steffensen

Mange kokker ved sykehjemmene er frustrert over at pris, ikke kvalitet, vektlegges i mattilbudet for de eldre, sier Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet.

Foto: Charlotte Oliversen / NRK

Steffensen mener at det for ofte er økonomene som sitter og ser på kroner og ører, uten å ta hensyn til at kvaliteten på maten, men at dette varierer fra kommune til kommune.

– Kokkene blir involvert

Asker og Bærum kommuner samarbeider om avtalene med matvareleverandører og får skryt av Steffensen som to av de bedre kommunene.

Heidi Elise Rygg, anskaffelsessjef i Bærum kommune, kjenner seg ikke igjen i Kost- og ernæringsforbundets uttalelser om at pris er viktigere enn kvalitet.

Hun mener institusjonskokkene blir involvert i deres avtaler.

– Da involverer vi de personene som er aktuelle å ha med, for eksempel fra storkjøkkenet, i såkalte faggrupper. De er da med på å identifisere og konkretisere behovet som anskaffelsen har som mål å oppfylle.

Hvordan vektlegger dere kvalitet og pris?

– Det kan variere fra de ulike anskaffelsene, men i den siste anskaffelsen vi hadde på ferske kjøttvarer, så var kvalitet vektet 60 prosent og pris vektet 40 prosent, sier Rygg.