Kokkelandslaget har generalprøve før OL

Før kokkelandslaget drar til OL i matlaging i Erfurt kan publikum følge generalprøven i Mathallen fredag ettermiddag.

Kokkelandslaget har generalprøve på Mathallen før de skal til VM.

Fra 22. oktober arrangeres kokke-OL i den tyske byen Erfurt. Norge sender et seniorlag og et juniorlag til matlagingskonkurransen.

Når seniorlandslaget øver på 3-retters middag til 110 personer i Mathallen i Oslo fredag ettermiddag, er det et poeng at råvarene er norske. Piggvaren kommer fra Kvinesdal og kongekrabben fra Varanger.

– Vi ønsker å vise frem de produktene Norge har å by på i utlandet. Vi har en særegen posisjon for fisk og skalldyr, sier Jostein Medhus, manager for kokkelandslaget.

Forretten er stekt piggvar og kongekrabbe, kongekrabbesalat med selleri og nepe, myse-tapioka, sylta agurk med østersemulsjon og smørsaus med fermentert sitron.

Og hva er østersemulsjon? Jo, det er rett og slett en urtekrem med østers i, sier Jostein Medhus.

  • Under forrige OL i 2012 tok både seniorlaget og juniorlaget sølv.
  • I årets OL er målet gull for begge lag
  • Alle på juniorlaget må være under 25 år
  • Juniorlaget konkurrerer i 3-retters middag til 60 personer og buffet til 12 personer
  • Seniorlaget konkurrerer i middag til 110 gjester og kaldmatbordoppsett
  • Nå øver kokkene midt på torget i Mathallen. De mest kjente kokkene i Norge bedømmer prestasjonene
  • OL i kokkekunst arrangeres hvert fjerde år i Erfurt i Tyskland.

Taktikk å bruke kylling

Hovedretten er Smaalendene gårdskylling med puffet quiona, Santa Kristina-skinke, brokkoli, kantareller, sylta løk, fritert gnocci, løpestikkeemulsjon og sjysaus.

Kyllingen er fra Østfold, og Kristinaskinken er også norsk. De to produktene blir brukt sammen. Landslaget har besøkt bøndene som står for kyllingproduksjonen og får akkurat den størrelsen de vil ha på kyllingene.

– Det er litt av taktikken at vi bruker kylling i konkurransen i Tyskland. Alle land har et forhold til kylling som mat. Det betyr at alle dommere har et forhold til dette produktet.

Is av geiterømme med lake av solbærskudd

Til dessert lager landslaget geiterømmeis med solbær, sjokolade og solbærpudding på sprø bunn, luftig hasselnøttkrem og sprø vannbakkels med karamell.

Geiterømmeis høres litt spesielt ut, og Jostein Medhus sier at den kan minne litt om Snøfrisk-osten. I isen er det sukkerlake som er kokt på solbærbladskudd.

– Det lages en liten porsjon geiterømme på norske meierier, og vi er på tampen av sesongen for geiterømmen nå.

Vise at de kan filetere fisk

I hele dag har kokkene arbeidet med å gjøre klart det som kan gjøres på forhånd. Fisken kommer inn hel, og kyllingen er slaktet, ellers må alt gjøres.

– Poenget er å vise at du kan lage mat fra bunnen av, at du kan alle teknikkene. Du må beine ut kjøtt, filetere fisken, koke kraft og sukkerlaken og lage isen.

På Kalbakken i Oslo står alle assistene nå og arbeider med kaldmatbordet som skal vises frem på søndag.

– De kommer ned til Mathallen natt til søndag for å gjøre alt klart til klokka 11. De skal lage fiskefat til 12 personer med garnityr og saus, forretter, tapas, vegetarretter, konfekter og en abstrakt sjokoladefigur som handler om natur, gjenbruk og viser litt rosemaling.

agurkspaghetti, kokkelandslaget 2016

Kokken ruller opp agurkspaghetti.

Foto: Vegar Erstad / NRK
kokkelandslaget øver 2016

Kokkelandslaget øver midt i Mathallen fredag ettermiddag.

Foto: Vegar Erstad / NRK