NRK Meny
Normal

Knyter knuter for harde livet

Et av Oslos sikreste vårtegn er rød- og blåkledd ungdom krabbende opp Karl-Johan mot Slottet. Her er årets russeknuter i Oslo og Akershus.

Fagerborgruss 2012

Bendik Schei, Amy Beckmann, Karoline Krogstad, Kristin Vågslid og Fridtjof Okkenhaug er russ ved Fagerborg videregående.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Natt til lørdag ble russetiden i Oslo og Akershus offisielt sparket i gang. Og med russetiden følger også russeknutene. Avgangselevene ved videregående skoler i Oslo og Akershus har intet mindre enn 100 forskjellige knuter de kan feste i russelua før 17. mai.

Knutereglene fører ofte med seg kontroversielle situasjoner som kan være flaue både for russen og «uskyldige forbipasserende».

Russens hovedstyre i Oslo og Akershus har lagt ut en liste med 100 knuter russen kan ta. Her et utvalg av de mer spektakulære.

§2 Tøybit - Prøv å kjøpe antrekket til en fremmed som ikke er russ

§12 Monopolseddel - Ha 5 minutters poledance på en stolpe/stang på et kollektivt transportmiddel.

§42 Vinkork - Drikk en flaske vin på 15 minutter

§48 Militærfarget tøybit - Blott deg for en gardist

§63 Visittkort fra butikken - Ha vorspiel i et møbelutstillingsrom (for eks. på Ikea).

§76 Refleks - Ha radarkontroll med hårføner og refleksvest i 50-sonen

– Litt flaut å ha i lua

Karoline Krogstad er russ ved Fagerborg Videregående, og gleder seg til å knyte nye knuter i russelua i løpet av russetiden.

Karoline Krogstad

Karoline Krogstad, russ ved Fagerborg videregående

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Jeg synes det er veldig gøy å ta russeknuter. Jeg har hengt opp en liste på rommet mitt hvor jeg skal krysse av.

Det er ikke alle knutereglene som frister like mye.

– Det er først og fremst de morsomme knutene jeg skal ta, som å gå på ski til polet og sånne ting. Det er ikke nødvendigvis å ta kongla. Det er litt flaut å ha i lua egentlig.

For den som måtte lure på det, signaliserer en kongle i russelua at vedkommende har hatt sex utendørs. Den skumleste knuten Krogstad kan komme på er likevel litt mer uskyldig enn kongla.

– Det blir nok den knuten der du skal legge deg i sengen til en medruss sine foreldre og si takk for i går. Den tror jeg blir ganske klein.

Humoristisk vri

Sondre Kvam, russepresident Oslo og Akershus

Russepresident i Oslo og Akershus, Sondre Kvam.

Foto: Privat

Russepresident Sondre Kvam er godt fornøyd med årets liste over russeknuter for Oslo og Akershus.

– Jeg synes knutereglene er fine. Vi har valgt mye av lista ut fra tradisjon, og de fleste knutene som står er uforandret fra tidligere.

Det har likevel kommet inn noen nye knuter på lista.

– De nye knutene vi tok med har en humoristisk vri. Det er for eksempel å kysse noen som er over 60, eller å gå bort til tilfeldig person på gaten med en grønnsak og bare stirre på dem.

Ikke alt av gamle knuter kunne tas med.

– Vi ble bedt om å fjerne en knute der man skulle gå inn i en butikk med en flaske tran og rope «dette er tran», sier Kvam.

Vil kysse politidame

Hovedstyret for russen i Oslo og Akershus har satt sammen listen over russeknuter, og det har vært mulig for alle å foreslå knuter til listen. At knuter ikke har kommet med på offisielle listen, trenger ikke å bety at de ikke har livets rett.

– Det er ofte slik at de knutene som ikke kommer med på lista, blir lagt inn på listen over skoleknuter, sier Kvam.

Flere av russeknutene innebærer å drikke alkohol. Russepresident Kvam presiserer at dette ikke skal oppfattes som drikkepress.

– Som med alle andre knuter er det valgfritt å ta de knutene. Vi prøver ikke å presse folk til å drikke alkohol. Det finnes også mange rusfrie knuter, påpeker Kvam.

Det er også knuteregler som omhandler både klining og sex med medlemmer av hovedstyret, uten at Kvam vil ta ansvar for at de har havnet på lista.

– Disse knutene er tradisjon, og det ville gi et spesielt signal å fjerne disse.

I hans egen russelue skal det etterhvert dukke opp flere knuter.

– Jeg har planer om å ta drøssevis med knuter, men har ikke fått oversikt over hvilke jeg vil ta enda!

– Russen ikke i særstilling

Politiet i Oslo har mottat oversikten over årets knuter

Kjell Bjerklund, innsatsleder i politiet

Politioverbetjent Kjell Bjerklund

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Noen av knutene er ikke helt ønskelige, men mange av de er ganske uskyldige, sier politioverbetjent Kjell Bjerklund ved Oslo politidistrikt.

Det er likevel noen av knutene som lovens lange arm er mindre fornøyde med, selv om de fleste i utgangspunktet ikke bryter loven.

– Det går mer på sikkerheten. Det er noen av knutene som er litt tvilsomme sikkerhetsmessig, mener Bjerklund, og viser til en knuteregel der russen skal sette seg i en rundkjøring med et skilt som sier «en tut, en skål».

– Denne knuten er ikke ønskelig fra vår side.

Blant knutereglene finner man også tilfeller som krever at det drikkes alkohol på offentlig sted. Her, som ved alle andre russeknuter, stiller russen på linje med andre borgere.

– Vi behandler ikke russen på andre måter enn andre. Russen er ikke i en særstilling og kan bli tatt som alle andre.

– Alvorlige konsekvenser

Bjerklund håper avgangselevene tenker seg om før de gjennomfører russeknuter.

– Tenk gjennom det du gjør, det kan få store konsekvenser. Det kan blant annet påvirke fremtidig skolegang og hindre innreise til noen land. Man bør tenke litt på hvordan man ønsker at andre skal oppføre seg, oppfordrer Bjerklund.

Han har ingen problemer med knutene der russen fester en prøvekjørings-L på politibiler eller å kysse en politibetjent, men ser mer alvorlig på de tradisjonelle «kidnappingene» som forekommer i russetida.

For selv om det ikke står som en offisiell knuteregel, er det ikke uvanlig at elever fra første klasse ved videregående kidnappes av russen.

– Det er et tema hvert år, og det er flere tilfeller der det har blitt anmeldt, forteller Bjerklund.

Konsekvensene ved en slik kidnapping kan potensielt bli store.

– Blir man anmeldt og domfelt for kidnapping, kan det føre til flere år i fengsel, sier Bjerklund, men presiserer at han ikke kjenner til tilfeller der det har gått så langt.