NRK Meny
Normal

Kloakkaos etter test av Oslos nye avløpsnett

Underganger mellom Oslo City og Oslo S ble onsdag ettermiddag fylt med kloakk etter at en test av Oslos nye avløpsnett ikke gikk som den skulle. Også kjelleren under Østbanehallen og flere andre kjellere i sentrum tok inn kloakk.

Oslo S

STERK LUKT: Det er lagt ut paller på gulvet i en av undergangene mellom Oslo S og Oslo City fordi det har lekket kloakk inn fra det nye avløpsnettet. Vann- og avløpsetaten gjennomførte en test av anlegget i dag som viste betydelige hull i systemet.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Denne uken tester Vann- og avløpsetaten (VAV) Oslos nye avløpsnett, Midgardsormen, ved å fylle nettet med 80.000.000 liter vann.

Men anlegget tålte ikke testen onsdag ettermiddag, og underganger mellom Oslo City og Oslo S fyltes med kloakk.

Lekkasjen påvirket ikke T-banen, men flere underganger ble sperret av og det det ble vanskelig for reisende å komme seg til T-banen enn vanligere. Sperringene er nå fjernet.

Det stod også vann i kjellere i Fred olsens gate og flere andre kjellere i Oslo sentrum ble også fylt av kloakk fra systemet. Det luktet sterkt kloakk på stedene det hadde lekket.

10 til 20 eiendommer berørt

Kloakkaos på Oslo S

Det er sperret av flere steder i gangene mellom Oslo S og Oslo City som følge av lekkasjen.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Prosjektleder av Midgardsormen, Jan Kopperstad, forteller at mellom 10 og 20 eiendommer ble berørt av lekkasjen. Det er uklart hvor mye kloakkvann som har lekket ut.

– Mye av testens formål er å sjekke om tilknytningene til eiendommen er som de skal være. Det har vi fått en bekreftelse på nå at det ikke er som det skal være, sier Kopperstad.

Vann- og avløpsetaten senket vannstanden i systemet for å stoppe vanninntrengningen.

– Skaper vanskeligheter for reisende

Rom eiendom eier og drifter Oslo Sentralstasjon. Regiondirektør Knut Øivind Ruud Johansen forteller at de har blitt sterkt påvirket av lekkasjen.

– Vi har fått et tilbakeslag inn til oss. Dette skaper plunder og heft for passasjerene som går gjennom oss til T-bane og tog. Folk må gå en annen vei, sier Ruud Johansen.

Han forteller at flere heiser og rulletrapper står etter at de har blitt fylt med vann. Det er uvisst hvor store skadene er, men i verste fall kan rulletrappene og heisene stå i noen dager. Det får da konsekvenser de som er avhengig av dette.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo S

Det arbeides inne på Oslo S og Oslo City med å suge opp kloakken som har lekket ut. Vann- og avløpsetaten har også senket vannstanden i systemet for å stoppe vanninntrengningen.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Tester maksimalkapasiteten

Testen av det nye avløpssystemet pågår fra mandag til fredag denne uken. Selv om avløpsnettet ble tatt i bruk i mai, tester Vann- og avløpsetaten nå anlegget for å se om det tåler så mye vann som det er bygget for.

Anlegget er bygget for å redusere overløp av forurenset avløpsvann til Akerselva og fjorden når det regner mye.

I forbindelse med testingen ba VAV grunneierne i Gamlebyen, Bjørvika, Grønland og Akerselva mellom Vaterland og Kuba om å overvåke egne kjellere og anlegg for å følge med på om det rant vann inn i kjellerne.