NRK Meny
Normal

– Ingen reell konkurranse

Utdanningsforbundet gir seg ikke i kampen mot privatiseringen av barnehager i Oslo. Nå har de levert inn formell klage på byrådets konkurranseutsetting.

Barnehage

Asperud barnehage var en av de som byrådet forsøket å konkurranseutsette. Den ble trukket fra den prosessen, men opplevde senere å komme på lista over barnehager som kommunen vil selge.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

Selskapet Norlandia vant anbudet om å drifte barnehagene, men Utdanningsforbundet mener vinneren ikke hadde reell konkurranse fordi de var de eneste som kvalifiserte.

Og det mener forbundet er i strid med loven, og dermed klager de saken inn til Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

– Ingen reell konkurranse

– Vi leverer nå inn en klage på konkurranseutsettingen. Vi mener det ikke har vært en reell konkurranse, siden det bare har vært en tilbyder, sier Hanne Brunvoll andre nestleder i Utdanningsforbundet Oslo.

Hun mener det er viktig at Oslo kommune holder seg til lover og regler når de først setter i gang en prosess med konkurranseutsetting.

Byråd for kunnskap og utdanning Anniken Hauglie har tidligere sagt at de kom inn to anbud, men at bare Norlandia kvalifiserte. Den andre tilbyderen var dermed uaktuell.

Ikke grunn til å stanse

Klagenemnda for offentlige anskaffelser sier derimot at det ikke er noen grunn til å avlyse anbudet, selv om det bare er en deltager i en anbudskonkurranse.

Klagen havner hos Klagenemnda for offentlige anskaffelser, der Erlend Pedersen er sekretariatsleder. Han sier de må se på saken før han kan uttale seg konkret, men på generelt grunnlag legger han til:

– Generelt i regelverket så er det sånn at man kan inngå kontrakt med de som har deltatt i konkurransen, selv om det bare er én så er det ingenting i regelverket som hindrer å inngå kontrakt med den, sier Pedersen.

– Bryter premissene

Utdanningsforbundet får støtte fra partiet Rødt som mener premissene for hele anbudskonkurransen er brutt.

Moxnes

Bjørnar Moxnes mener premissene for å sette ut barnehagedrift på anbud, er brutt.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det ligger to klare premisser i bystyrets vedtak. For det første at det skulle være flere tilbydere. For det andre at det skulle være en viss variasjon og bredde i barnehagene, sier Bjørnar Moxnes gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre.

Han mener ingen av premissene er oppfylt.

– Bare Norlandia leverte inn anbud, og anbudet gjelder bare tre barnehager i to bydeler. Så premisset med bredden og variasjonen er også brutt, avslutter Moxnes.