Hopp til innhold

Tidligere dømt for å utnytte illegale innvandrere

For tre år siden ble kjøpmannen dømt for å ha utnyttet illegale innvandrere som arbeidskraft. Tirsdag ble han pågrepet og siktet for grov menneskehandel.

En kjøpmann som har drevet flere matbutikker i Oslo og Akershus er kastet ut av Norgesgruppen. Mannen er dømt for å ha utnyttet illegale innvandrere som arbeidskraft.

BLE DØMT: Mannen drev fem Joker- og Spar-butikker i Oslo og Akershus. Politiet fant ulovlig arbeidskraft i fire av dem.

– Han ønsker ikke å gi noen annen kommentar enn at han ikke erkjenner straffskyld for det han er siktet for, sier mannens forsvarer Lars Christian Sunde.

Den 38 år gamle mannen drev tidligere fem matbutikker i Akershus og Oslo. Da politiet kontrollerte butikkene i 2010, fant de ulovlig arbeidskraft i fire av dem.

Ved butikken i Fjerdingby fant politiet et soverom i kjelleren under butikken. Nepaleren som bodde her ble delvis lønnet med mat som var utgått på dato.

Det var hovedsaklig ulovlige arbeidere fra Nepal, og én fra Pakistan, som jobbet i butikkene hans.

– Det som skjer er at de tar inn personer som er i en vanskelig situasjon. De har ikke tillatelse i Norge til å arbeide. Noen er her med falsk identitet, så de er nødt til å gjemme seg, sa Terje Bjøranger, leder i utlendingsseksjonen i Romerike politidistrikt, til NRK etter dommen.

– Mennesker i en sånn situasjon er lette å utnytte, du kan tilby lav lønn, eller nesten ikke gi dem mat.

Retten fester ikke lit til den forklaring A ga på stedet om at han fant det for godt å vaske i butikken etter å ha gått forbi og sett at det var møkkete der, og utelukker at A har vasket gulv i tiltaltes butikk annet enn etter en forutgående avtale med tiltalte om nettopp dette.

Fra dommen

Alle de fem Joker- og Spar-butikkene var tilknyttet Norgesgruppen, men etter at de ulovlige arbeiderne ble avdekket, ble kjøpmannen kastet ut av konsernet.

Storaksjon tirsdag

Over 200 politifolk gikk i samarbeid med flere andre etater til storaksjon mot Lime Minipris-kjeden i Oslo og Akershus tirsdag. Politiet mener dagligvarekjeden har bedrevet grovt bedrageri og menneskehandel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lime, Tøyen

AKSJONERTE: Politiet aksjonerte mot en butikk i dagligvarekjeden Lime på Tøyen tirsdag formiddag. Politiet og flere etater gikk til aksjon mot 29 butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski i løpet av tirsdag.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Den tidligere dømte kjøpmannen er én av 18 som er pågrepet og siktet i tirsdagens aksjon. Ti av dem er siktet for menneskehandel, fire for grovt heleri og fire for grovt bedrageri.

Onsdag formiddag gikk politiet til aksjon mot hovedkontoret til Lime Minipris-kjeden i Jens Bjelkes gate i Oslo.

Lime-sjef Sajjad Hussain ble pågrepet for tre uker siden. Broren hans, Asif Hussain, sier at det er eiere av Lime-butikker, familiemedlemmer og personer med tilknytning til familien som er pågrepet.

Den tidligere dømte kjøpmannen er en annen bror av Sajjad Hussain.

Ble dømt til fengsel i 2011

Mannen erklærte seg bare delvis skyldig i noen av tiltalepunktene da rettssaken mot ham gikk i slutten av april 2011.

Flere av vitnene som forklarte seg for retten, var lovlige ansatte som arbeidet vanlige skift. De kunne fortelle at flere av de ulovlige arbeiderne var i butikken fra den åpnet til den stengte de dagene de var på jobb. To av dem skal også ha bedt om hjelp til å skaffe en ekstrajobb, fordi de ikke syntes de tjente nok.

Retten fant ingen formildende omstendigheter, blant annet fordi mannen allerede var bøtelagt i 2007 for å ha brukt ulovlig arbeidskraft.

Nedre Romerike tingrett dømte mannen til fengsel i åtte måneder, og inndragning av 668.800 kroner.