Kjøper gjerne flaskevann, men bompenger svir

Hvorfor punger vi gladelig ut 30 kroner for flaskevann, men når vi må betale det samme i bompenger så irriterer vi oss grønne?

Bomring tommel opp, tommel ned

HVA ER RIKTIG PENGEBRUK: Elbiler kan snart se langt etter gratis bompassering. Mange mener det er dyrt å betale 30 kroner per passering, men betaler gjerne daglig samme sum for en flaske vann i butikk.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Noen kjøper dyrt vann eller kaffe, andre handler dagligvarene sine på bensinstasjon. Man bruker penger på den underligste måten, så det å betale bompenger er absolutt ikke det verste, sier elbileier og forbrukerøkonom i Sparebank 1 Magne Gundersen.

Magne Gundersen

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Foto: Sparebank 1

Han vet godt hvordan nordmenn bruker pengene sine. Gundersen mener at 30 kroner for å passere en bomring i Oslo ikke er en høy sum og tror heller ikke at det kommer til å svi på lommeboka, slik som generalsekretær i elbilforeningen Christine Bu tidligere har uttalt.

– Det at elbileiere nå skal betale bompenger er ikke så ille. De har en bli som har blitt subsidiert. Den har vært momsfri, avgiftsfri og man har altså så mange fordeler at det å betale bompenger er en liten kostnad i forhold til hva man allerede ha spart, sier Gundersen.

Sterke følelser i sving

Elbilen har lenge vært gunstig og hatt mange fordeler. Men eierne skal altså snart starte med å betale i bomringen, på lik linje med andre. Hvor dyrt det faktisk kan bli er nok de færreste klar over. 30 kroner dagen om under ett år, 45 kroner i 2020 og 71 kroner i 2025 for elbiler som kjører fra Bærum til Oslo.

Harald Aas

Harald Aas, kommunikasjonsleder i Transportøkonomisk institutt.

Foto: Victoria Wilden / NRK

– Alt som har med bompenger å gjøre er veldig sensitivt. Folk er sinte og går med en tanke om at bilistene nå skal tynes enda mer, sier Harald Aas.

Han er kommunikasjonsleder i Transportøkonomisk institutt. Aas forteller at man som elbileier før eller siden har visst at fordelene vil bli gradvis mindre og at dette ikke bør komme som en overraskelse på noen.

– Mange mener det er urimelig å betale 30 kroner i bompenger, men kjøper fortsatt daglig vann til 50 kroner literen i butikken, sier Aas.

Betalingsviljen er fraværende

Einar Øverenget har doktorgrad i filosofi og jobber med spørsmål knyttet til etikk, verdier og kulturutvikling. Ifølge han er det helt naturlig å reagere på at man plutselig skal begynne å betale for noe man ikke har betalt for før.

Einar Øverenget

Einar Øverenget, filosof.

Foto: Chell Hill/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

– Når vi kjøper ting gir vi fra oss penger og får tilbake et produkt. Bompenger oppleves ikke som et produkt men en avgift som er fremmed for oss, sier Øverenget.

Fremmed, hva mener du?

– Produktet er politisk og i stadig endring. Det er vanskelig å betale for noe som er langsiktig fordi vi ofte tenker kortsiktig. Kjøper du en flaske vann så kan du drikke det med en gang, sier Øverenget.