NRK Meny
Normal

– Vi har et stort trykk på hvitvasking

Oslo-politiet kjenner seg ikke igjen i at de skal være dårlige på å etterforske og identifisere hvitvasking.

Politiinspektør Gro Smogeli

IKKE ENIG: – Vi har et veldig stort trykk på arbeidsmarkedskriminalitet, sier konstituert kriminalsjef Gro Smogeli i Oslo politidistrikt.

Foto: Holm,Morten / NTB Scanpix

I en ny rapport som er laget på oppdrag for Politidirektoratet, blir det slått fast at politiet og påtalemakten i Norge konsentrerer seg om småtyvene og narkotikakriminalitet, mens økonomisk kriminalitet slipper unna.

Den svenske jussprofessoren Dan Magnusson har analysert alle sakene i Oslo politidistrikt som ble avsluttet i 2012, der hvitvasking og heleri var en del av sakskomplekset. Dette året ble bare en anmeldelse som angikk økonomisk kriminalitet avsluttet i Oslo politidistrikt. Den ble henlagt.

Rapporten omfatter ikke sakene som Økokrim har etterforsket.

– For begrenset å bare se på 2012

Smogeli understreker at hun ikke har lest rapporten selv, men sier til NRK at politiets trykk på denne type kriminalitet er stor.

– Når det gjelder etterforskning av hvitvasking, er det forhold som foregår over tid, og det er ofte involvert i et tyngre sakskompleks. Derfor er det vanskelig kun å gå gjennom en kanskje begrenset del av saksomfanget til Oslo-politiet, sånn som vi ser det, og så komme til en slik konklusjon, sier Smogeli.

– Men med all respekt, vi skal se på rapporten, finne ut hva som er riktig og hva vi må kommentere videre.

Det blir sagt at dere ikke makter å ta hvitvaskerne?

– Det er ikke riktig. Vi har etterforsket mange nettverk når det gjelder hvitvasking. For en del år tilbake hadde vi et betydelig nettverk der vi fikk pådømt mellom 20 og 30 år til sammen. Derfor stusser jeg litt på dette.

Ifølge Smogeli kan en grunn til at de ikke kjenner seg igjen i innholdet i rapporten, være at den bare er basert på 2012.

– Det kan hende at dette er en temperaturmåler i et begrenset tidsrom, og at det for så vidt er riktig temperatur i akkurat denne perioden.

– Veldig stort trykk

Gro Smogeli sier at de prioriterer denne type saker, og bruker store ressurser på det.

– Vi har et veldig stort trykk på arbeidsmarkedskriminalitet, der vi ser det er svart økonomi og hvitvasking, sier Smogeli.

– Vi har en ekstra satsning med midler fra samordningsorganet som Kripos og Politidirektoratet disponerer, og kommer til å fortsette å ha tykk på det i 2014 og 2015.

Så det kan ikke være på grunn av manglende ressurser?

– Vi kunne alltid gjort mer, med mer ressurser. Men dette er så viktige saker at de er prioritert, og vi bruker masse ressurser på det.