Hopp til innhold

Kommune-ansatte kjenner ikke varslingsordning

Ansatte i Oslo kommune sier ikke fra om kritikkverdige forhold fordi de frykter ubehagligheter.

Rådhuset i Oslo

En fersk evaluering viser at fire av ti kommunalt ansatte i Oslo ikke kjenner til varslingsordningen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Varslingsordningen i Oslo kommune ble opprettet for fem år siden. Formålet er at ansatte kan melde fra anonymt om kritikkverdige forhold. En fersk evaluering viser at få kjenner til ordningen.

– Varslingsordningen er åpenbart ikke god nok, det sier Vidar Evje i Fagforbundet til NRK.

I 2007 opprettet Oslo kommune et varslingssystem som i hovedsak skulle avdekke korrupsjon, svindel og andre økonomiske misligheter. Som varsler har du rett til å være anonym.

– Det er nok mange som ikke helt er klar over hvilke forhold som skal varsles og om hvilke som hører hjemme andre steder, sier Evje. Han påpeker at det er særlig informasjonen rundt systemet han mener er for dårlig.

Evalueringen viser at 14 prosent av de ansatte har opplevd ett eller flere kritikkverdige forhold ved sitt arbeidssted.

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) innrømmer at kommunen må gjøre mer for at ansatte kjenner til varslingsordningen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Har en jobb å gjøre

Det er flere måter å varsle på. Ansatte kan bruke elektronisk skjema, skrive brev, ringe eller møte opp personlig. Men en fersk evaluering viser at fire av ti kommunalt ansatte i hovedstaden ikke kjenner til varslingsordningen.

– Det forteller oss at det er rom for å gjøre enda flere oppmerksomme på at ordningen faktisk finnes, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Ikke bekymret for arbeidsmiljøet

Tiltross for at utgangspunktet for ordningen var å avdekke økonomiske misligheter viser det seg nå at de aller fleste varslene dreier seg om arbeidsmiljøforhold som mobbing eller trakassering og brudd på HMS-regler.

– Jeg tror vel alle arbeidsplasser trenger å ha oppmerksomhet på arbeidsmiljø. Mye forskjellig dukker opp, men mange av sakene kunne vært tatt opp på andre måter, sier byrådslederen.

– Må ikke bli lagt i en skuff

Evalueringen av varslingsordningen viser at mange ansatte ikke melder fra om kritikkverdigeforhold fordi de frykter ubehagligheter eller at det ikke hjelper å si ifra.

– Det viktigste nå er at evalueringsrapporten ikke blir lagt i en skuff, men tatt frem og at det jobbes med anbefalingene slik at vi får en best mulig ordning fremover, sier Evje i Fagforbundet.