Hopp til innhold

Lover ikke lenger kamp mot Viken

Arbeiderpartiet i Viken vil ikke lenger si om de vil støtte oppløsning av det upopulære kjempefylket rundt Oslo.

Tonje Brenna

Aps toppkandidat Tonje Brenna tenker nå mer på tjenestene og mindre på grensene i det nye storfylket Viken.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg kan ikke svare på det. Partiprogrammet sier ingenting om hva vi vil gjøre med Viken dersom vi får muligheten til å oppheve vedtaket.

Det sier Tonje Brenna som er toppkandidat for Arbeiderpartiet i de tre fylkene som smelter sammen til ett ved årsskiftet.

I de siste årene har den munnrappe Akershus-politikeren vært tydelig kritiker av sammenslåingen som et borgerlig flertall på Stortinget påtvinger dem fra nyttår.

Men nå kan hun ikke si at en stemme på Arbeiderpartiet er en stemme for å oppløse det nye fylket med 1,2 millioner innbyggere.

– Hvis Stortinget i 2021 spør oss om hva vi vil, lover jeg at vi skal ha en god prosess for å svare på det. Men å forskuttere utfallet av en sånn avstemming kan jeg ikke gjøre, sier hun.

Tonje Brenna

Arbeiderpartiet vil jobbe for best mulig tjenester til pendlere og skoleelever, sier Tonje Brenna. Kamp mot Viken står ikke på valgprogrammet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Uten Ap på laget svinner håpet for dem som vil gjøre om sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud.

Storfylket som vil strekke seg fra Hardangervidda til Halden er svært upopulær blant velgerne. Men Arbeiderpartiet ser på fylket som en realitet som de nå må gjøre det beste ut av.

Viken - riktig og ny versjon

Slik blir Viken seende ut. Det lyse feltet i midten er Oslo.

– Folk pendler og går på jobb og skole i fylkeskommunen. De tingene er ikke noe vi kan utsette eller la være å forholde oss til i to år. Vi må gjøre det vi kan for å lage best mulig tjenester for folk. Aps strategi er å få gjennomført politikk som gjør det bra å bo og pendle i Viken, sier hun.

Har reversering som toppsak

Andre rødgrønne partier nekter å begrave stridsøksa. Senterpartiet i Viken gjør reversering av Viken til viktigste kampsak.

Sosialistisk venstreparti er minst like krigersk innstilt til det nye fylket som er operativt fra 1. januar.

Camilla Sørensen Eidsvold

SV vil fortsatt kjempe mot Viken, sier partiets toppkandidat Camilla Sørensen Eidsvold.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen/NRK

– Vi går til valg på at vi vil omgjøre Viken-vedtaket når vi vinner stortingsvalget i 2021, sier toppkandidat Camilla Sørensen Eidsvold (SV).

Hun legger til at det må være mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Altså både jobbe for best mulig tjenester for innbyggerne, men også for oppløsning på sikt.

Også Rødt er motstander av Viken.

–Vi vil be Stortinget om en omgjøring dersom vi får sjansen, opplyser førstekandidat Hans Petter de Fine.

Støre bekrefter omkamp-mulighet

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter overfor NRK at upopulære sammenslåinger kan bli omgjort med en rødgrønn valgseier i stortingsvalget om to år.

–Ja, vi har vært imot tvang. Det gjelder særlig Troms og Finnmark dette. Men det er også tema i Viken. Og hvis det er holdningen i 2021 så er vi åpne for det, sa Støre under valgkamp på Jessheim i Akershus.

Men ikke alle partier som har vært imot etableringen av Viken, vil love at kampen fortsetter to år fram i tid.

– Om vi hadde hatt muligheten til å stoppe Viken nå, så ville vi gjort det, sier Kristoffer Robin Haug.

– Men å si hvordan utviklingen blir de to neste årene blir umulig, mener toppkandidaten for Miljøpartiet de Grønne i Viken.

– Vi kjenner heller ikke kostnadene ved å splitte opp Viken igjen. Det vil være en diskusjon å ta når vi kjenner til realitetene i 2021, sier MDG-politikeren.

– Gode løsninger for mennesker og miljø er viktigere for oss enn fylkesgrenser, avslutter han.