NRK Meny
Normal

- Når noe slikt skjer, mister du en del av deg selv

OSLO TINGRETT (NRK.no): Kjæresten til knivdrepte Andreas Nilstad sier hun har møtt den tiltalte 23-åringen én gang. – Jeg husker jeg sa til Andreas at han virket som en bra fyr, sier Line Sørenmo.

Line Sørenmo

VITNET: Kjæresten til avdøde Andreas Nilstad, Line Sørenmo, vitnet onsdag i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rettssaken etter det brutale drapet på Andreas Nilstad (22) og drapsforsøket på Marius Løken (nå 24) i Pilestredet i Oslo fortsetter onsdag. Onsdag vitnet Line Sørenmo, Nistads kjæreste. Sørenmo sier at hun og Nilstad traff hverandre i 2010. I mai 2011 flyttet de sammen.

– Han hadde et utrolig stort hjerte, og det gikk ikke an å være sur på ham, han var veldig morsom, og limet i vennegjengen. Jeg tror det var mange av vennene som så opp til ham, forteller Sørenmo med tårer i øynene.

Lørdagen før drapet skjedde hadde hun fått vite at hun og Nilstad ventet barn sammen.

– Han spurte om vi skulle være hjemme og prate om det, for det ble følelsesladet. Jeg visste hvor glad han var i en fest, og ville ikke ødelegge kvelden hans, sier Sørenmo fra vitneboksen med spak stemme.

– Det er så voldsomt

Nilstad dro på vorspielet til vennene i Pilestredet. Sørenmo dro til sine foreldre på Nesodden. Dagen etter, da hun var på jobb, fikk hun en melding av en venninne om hun visste hva som hadde skjedd kvelden før.

– Jeg fikk høre at det hadde vært en slåsskamp, og etter hvert at en hadde blitt drept, to hardt skadet og en i avhør. Jeg visste med én gang at det ikke var han som satt i avhør, sier Sørenmo.

Hun fortalte også om sjokket da hun fikk beskjed om at kjæresten, og det som skulle bli farens til hennes barn, var død.

– Det er så voldsomt. For det første mister du kjæresten din, for det andre faren til barnet ditt. Vi hadde klare framtidsplaner, og vi skulle gifte oss i Hemsedal.

– Når noe sånt blir tatt fra deg, mister du en del av deg selv.

– Møtte ham en gang

Sørenmo forteller også at hun møtte den tiltalte én gang, for vi kjæresten var opptatt av at hun skulle bli kjent med vennene hans.

– Jeg husker jeg sa til Andreas at han virket som en bra fyr. Andreas fortalte meg da at han hadde trukket seg litt tilbake i det siste, sier Sørenmo.

Sørenmo, som skal gjenoppta studiene denne høsten, fokuserer nå på datteren, Natalie (1) for å komme seg videre.

– Dette er så urettferdig. Selv om datteren vår ikke får møte pappaen sin, kunne hun aldri hatt et bedre forbilde.

– Hun er veldig lik Andreas i oppførsel. Hun er en sosial liten frøken, forteller Sørenmo med gråt i stemmen.

Hun sier også at forholdet til Nilstads foreldre har vært viktig for å komme seg gjennom sorgen.

– Familien til Andreas har vært viktige støttespiller. Jeg er takknemlig for dere, og det er viktig for meg at hun (datteren, journ.anm.) får et godt forhold til dere, sa Sørenmo henvendt til Nilstads mor Astrid og faren Geir Ole.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nilstads foreldre, Sørenmo og Løken i retten

FØLELSER: Andreas Nilstads foreldre, Line Sørenmo og Marius Løken i retten mandag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Havnet i en psykose

De første vitnene aktoratet hadde kalt inn onsdag var venner av den tiltalte. Den ene av de to vennene som vitnet sa at han visste at den tiltalte hadde røyket hasj ved et par anledninger. Vitnet fortalte også at tiltalte hadde fortalt ham om en «episode» som hadde inntruffet i forbindelse med hasjrøyking.

– Det var en episode med hasj, der han følte at havnet i en psykose, eller noe sånt. Han fortalte at han hadde stått lenge i dusjen for å kjøle seg ned, fortalte vitnet.

Det at han hadde blitt «syk» var nytt for meg.

I løpet av rettssaken har flere av de andre vitnene nevnt at tiltalte har fortalt om en lignende episode, som også dukket opp i Marius Løkens forklaring.

– Rolig og reflektert

Vitnet, som har kjent tiltalte gjennom flere år, sier han først og fremst vil beskrive tiltalte som rolig og reflektert, og at aldri har opplevd ham som voldelig.

– Jeg husker også en gang vi diskuterte religion. Han sa at han ikke kunne kalle seg kristen, men at han hadde en viss tro på at noe styrte utenfra.

Også en annen kamerat av tiltalte, som har kjent ham siden barneårene, gir tiltalte gode skussmål.

– Han var snill, ærlig, morsom, en toppfyr. Han har så mange gode egenskaper, at jeg sliter med å si noe negativt. Han bryr seg om andre personer, og har mye følelser, sa barndomskameraten fra vitneboksen.

Også denne barndomskameraten fortalte at han var kjent med at tilkalte hadde røyket hasj. Statsadvokat Carl Graff Hartmann stilte flere spørsmål om dette, uten å få klare svar.

– Jeg vet at han røyka litt hasj, og han fortalte meg det en gang han var hos oss i jula. Han fortalte at han hadde prøvd, og jeg likte det ikke.

Kameraten fortalte også at tiltalte ved en anledning hadde bagatellisert skadevirkningene av hasj, men ble usikker på dette da han fikk oppfølgingsspørsmål fra aktor.

På et tidspunkt tok også tiltalte ordet, for å korrigere disse opplysningene, som han mente ikke stemte.

Sterke bilder

Tirsdag vitnet den første politibetjenten som kom til åstedet. Han fortalte om de dramatiske minuttene etter at politiet kom til det blodige åstedet i Pilestredet en høstnatt for nesten to år siden.

En kriminaltekniker fra Oslo-politiet forklarte og viste også bilder av leiligheten der drapet skjedde. Blant bildene var et av avdøde Andreas Nilstad, som ble funnet død i stua i leiligheten, iført et Zorro-kostyme.

Are Stray Pedersen, rettsmedisiner ved Folkehelseinstituttet, redegjorde for skadene på avdøde Andreas Nilstad og skadde Marius Løken etter knivdramaet. Han fortalte at Nilstad hadde blitt påført hele 18 knivskader. Løken måtte få tilført 30 liter blod etter at han ankom Ullevål universitetssykehus.

Følelsesladet første dag

Den første rettsdagen i det som i norske medier har blitt gitt kallenavnet «halloween-drapet» var preget av sterke følelser i Oslo tingrett. Marius Løken, som overlevde 15 knivstikk fra den tiltalte, forklarte at det ikke hadde vært halloween-fest eller utagerende festing i forkant av drapet. Ifølge Løken var Nilstad den eneste som var iført kostyme, et Zorro-kostyme, som han brukte da vennegjengen gikk på byen.

Løken sa også at han ikke hatet den tiltalte 23-åringen som angrep ham og drepte kameraten Nilstad. Den tiltalte ble igjen i leiligheten da resten av vennegjengen forlot den etter et vorspiel. 23-åringen forklarte selv at han røyket en joint med en annen kamerat da de andre vennene var på byen.

Etter å ha våknet opp urolig, angrep han altså de to vennene som hadde kommet til leiligheten for å sove etter byturen.

Tiltalte sa også at han var overbevist om at det var seg selv han drepte, da han angrep de to vennene. Han sa også unnskyld for det han hadde gjort til de pårørende og etterlatte.

Uenige sakkyndige

Spørsmålet om den tiltalte var psykotisk da drapet skjedde, og om denne psykosen i så fall var selvpåført står sentralt i den pågående rettssaken.

Retten oppnevnte først psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer som sakkyndige. De konkluderte med at tiltalte var tilregnelig.

Men da Den rettsmedisinske stilte spørsmål rundt konklusjonen snudde de og endret konklusjon til at tiltalte er utilregnelig. Da ble det oppnevnt to nye sakkyndige, uten at dette oppklarte situasjonen. Disse to ble nemlig ikke enige seg imellom.

Psykiater Fred Heggen mente 23-åringen var utilregnelig, mens psykologspesialist Gjermund Nysveen mener psykosen var rusutløst og at han derfor er tilregnelig.