NRK Meny
Normal

Kinas OL-håp har aldri sett et langrennsspor før

Målet for denne gjengen er likevel å delta i vinter-OL i Beijing i 2022. Med norsk trener er de nå på plass i Norge for å lære.

Kinas OL-håp oppstilt med treneren i midten

VIDEO: Med treneren i midten var det en spent gjeng på vei til sitt første skirenn noen gang.

Kina er ikke akkurat kjent for å være gode i skisport.

Men da Beijing ble tildelt vinter-OL, tok verdens mest befolkede land kontakt med Norges Skiforbund og ba om hjelp til å skaffe trenere, både i hopp, langrenn, kombinert og skiskyting.

Kristian Bjune Sveen

Kristian Bjune Sveen har tro på laget sitt, selv om de ikke har så mye erfaring.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Tidligere Kjelsås-trener Kristian Bjune Sveen tok på seg oppgaven med å forvandle en gjeng som aldri før har sett et skispor til et langrennslag gode nok til å delta i De olympiske leker.

– Skisporten i Norge er på et høyt nivå. Jeg vil bli en god skiløper, sier en av de nyfrelste skiløperne, Hanat Tuerxun.

Skal gå norgescupen

De 18 kineserne hadde aldri hørt om langrenn i mai. I november begynte de å gå på ski i en alpinbakke i Kina. Onsdag landet laget på Gardermoen for å trene i Norge.

– De skal gå på ski i en langrennsløype for første gang i sitt liv på torsdag og på lørdag skal de gå norgescup mot de beste og ivrigste juniorene i landet, sier trener Kristian Bjune Sveen.

Kina langrenn

FIKK PRØVE RULLESKI FOR FØRSTE GANG: Her er Kristian Bjune Sveen i gang med å lære kinesiske langrennsløpere om rulleski i mai 2017, før de fikk testet ut langrennsski. Ingen av utøverne hadde sett rulleski før.

Foto: Privat

Nå skal de trene i norske langrennsløyper i tre måneder. Store deler av oppholdet skal de være på Lillehammer og Sjusjøen.

– Dette er nytt for meg. Det er en interessant sport, men veldig vanskelig, forklarer Tuerxun på engelsk.

Han og de andre har meldt seg inn i Kjelsås IL for å kunne gå renn i Norge, og i perioder vil løperne også være med på treningene der, skriver Nordre Aker Budstikke.

Tror på medalje

Torsdag dro de til fjells. Første stopp var Beitostølen og deres aller første skirenn. Håpet var å møte noen av de norske langrennsheltene.

– Johaug, Klæbo og Marit Bjørgen, sier Tuerxun.

Marit Bjørgen er kjempegod. Hun er min gudinne!

Hanat Tuerxun

Og selv om OL-formen kanskje ikke er helt inne ennå, er de på god vei til å lære seg norsk.

– Very nice, jævlig bra, sier Hanat Tuerxun etter en runde i norske preparerte skispor.

– Kan det bli medalje i 2022?

– Om jeg trener mye og lærer mer så kanskje jeg får en medalje, sier han.

Også treneren har tro på utøverne sine, til tross for utgangspunktet.

– Hvis vi får til å presetere i Beijing i 2022 så er det helt enormt, men om noen skal få det til så tror jeg faktisk det er oss, sier Bjune Sveen.

Kina langrenn

UTTAKSSAMLING: Her er 90 utøvere på plass for å lære mer om langrenn på uttakssamlingen. Xinjiang vinteridrettsforbund, SWIX Kina og Kristian Bjune Sveen forklarte hva langrenn er.

Foto: Privat