Katten Carmensita kom hjem etter tre år

Da Carmensita kom til hagekolonihytta for første gang ble hun redd og stakk av. På fredag fikk matmor sms om at hun var funnet.

Carmensita hadde vært borte i tre år da de fikk telefon om at hun var funnet.

– Jeg var på jobb og kunne ikke bruke telefonen. I en pause så jeg sms-en om at katten var funnet. Jeg måtte skynde meg å bli ferdig med arbeidet. Jeg lastet bilen full av unger og dro hjem til de som fant Carmensita. (Video: Nina Didriksen/NRK)

Caroline Sand hadde katten med opp til Solvang for første gang sommeren for tre år siden.

– Vanligvis pleide hun å gå etter meg, men nå ble hun redd og forsvant.

Familien la ut savnet-melding på «Dyrebar» og katten var identitetsmerket med en liten brikke i nakken, så de håpet å finne henne.

Da en liknende katt ble funnet på Sogn følte Caroline seg sikker på at det var Carmensita, tross at denne katten ikke var id-merket. Det var ikke før ny-katten fikk unger at hun erkjente at dette ikke var hennes kastrerte Carmensita.

– Vi ville jo så gjerne at det skulle være henne. Men hun hadde ikke de samme øynene, og hun var engstelig av seg.

En katt som lusket ved Akerselva

For en måneds tid siden gikk Inger Helene Hastum og samboeren tur da de fikk øye på en katt som lusket rundt.

– Den så ruskete ut så vi skjønte at den bodde ute, men den kom på fanget og ville ha kos, så vi skjønte at den hadde hatt et hjem, sier Inger Helene Hastum.

Samboeren kjørte hjem etter kattebur og masse mat.

– Men da vi skulle få den inn i katteburet gjorde vi det ikke lurt og katten smatt unna og forsvant opp mot ei ruskete tomt like ved.

De fortsatte og dra ned med mat til tomta ved Treschows gate der katten de nå kalte Mille-Marie holdt til.

– Hun er like leken og morsom

Fredag kom katten med en gang Inger Helene ropte og hun fikk den med seg inn buret. Dyrlegen leste av informasjonen på id-brikken og hun kunne sende sms til matmor Caroline Sand.

– Katten har det helt topp. Hun er like leken og morsom og går i føttene mine som hun gjorde. Og hun ser ut til å komme overens med den andre katten også.

Caroline Sand tror at katten prøvde å komme seg hjem til St. Hanshaugen, siden den ble funnet på Bjølsen, ikke så langt unna.

– Jeg er glad for at hun var chippet slik at de som fant henne fikk vite hvem hun tilhørte. Det er stor lykke her nå.

– Kan ha overlevd på mus og fugl

Bjarne Olai Braastad er professor i etologi ved NMBU i Ås og ekspert på dyrs adferd. Han forteller at det finnes utallige historier om katter som har klart seg i lang tid på egenhånd.

– Mange katter er dyktige jegere. De kan leve godt på fugler og mus, sier Braastad.

Og fanger katten en fugl spiser den ofte hele, bortsett fra halefjærene.

– Den får da i seg god næring, innvoller med lever og nyrer, hjerte, blod og muskler, altså selve kjøttet, forteller Braastad.

Katter har veldig ulik personlighet. Derfor syns Braastad det er vanskelig å si om Carmensita vil finne tilbake til roen igjen hos familien sin, og bli der denne gangen.

– Det kan ta tid før den slår seg helt til ro. Det er alltid en viss fare for at den finner ut at det var greit å leve alene. Men alt kan skje, katter er så uforutsigbare, med helt forskjellig personlighet, sier Braastad.

Carmen kom hjem

Her klippet Inger Helene Hastum av en 15 cm lang tovete tott. Da de så katten på avstand ved Akerselva trodde de den var vanskapt.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Carmen kom hjem

Carmensita slapper av på gjesterommet i fosterhjemmet sitt.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Carmen kom hjem etter to år

Familien koser med Carmensita, som nå bare heter Carmen. Katten de håpet var Carmensita blir nå kalt Sita.

Foto: Nina Didriksen / NRK