Katastrofeøvelsen på Sjursøya i full gang

Røyk, smell og blålyspreger havneområdet i Oslo under en stor øvelse i dag og i morgen. Dette er den største beredskapsøvelsen i Norge noen gang.

Video fra øvelsen på Sjursøya

Svært mange skal være skadd, så nødetatene har mye å gjøre under den store katastrofeøvelsen i Oslo i dag.

Den store katastrofeøvelsen i havneområdet i Oslo er i full gang, og alt av brann-, rednings- og nødetater er i arbeid.

Scenarioet er at det har vært en eksplosjon i en containertank på Sjursøya, det siver gass og røyk ut av den.

De svært mange skadede ligger rundt i området med brannmerker, ulike sjokktilstander og noen har dratt inn giftige gasser.

«Harbour Ex15» er den største sivile øvelsen som er arrangert i Norge. Oslo er vertskommune for den nasjonale beredskapsøvelsen som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har ansvaret for.

– Eksplosjonen vil etterhvert utvikle seg til å bli en større brann i et drivstofflager. Hadde det ikke vært en øvelse, hadde denne brannen pågått i i mange dager, forteller Jon Lea som er direktør for DSB til NRK.

Ikke tilfeldig sted

Det er ikke tilfeldig at øvelsen arrangeres i havneområdet. DSB mener det er viktig å øve seg på å takle en stor ulykke på Sjursøya eller et annet sted i Sydhavna.

– I fjor fikk Sydhavna kritikk for sikkerheten, og dette området er viktig under øvelsen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland. Sydhavna er de sammenhengende havnearealene på østsiden av Indre Oslofjord fra Grønlia i nord til Ormsund i sør.

Harbour Ex15

Tirsdag smalt det høyt på Sjursøya. På onsdag kommer det et oljeutslipp mellom Ulvøya og Katten

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

Mye av øvelsen vil foregå i havneområdet, men også ellers i byen vil folk kunne se og høre mange utrykningskjøretøyer.

Røsland sier de har rettet opp mye av det som ble påpekt i rapporten om sikkerheten i Sydhavna, og øvelsen vil vise om ting fungerer i praksis.

Målet er å øve på beredskapsplanen, evakuering av folk, krisekommunikasjon og samarbeid mellom nødetater, direktorater og kommunen.

Eksplosjon på Sjursøya

– Det er viktig for etatene å øve sammen slik at de er bedre stilt dersom det skulle oppstå en krise, sier Røsland.

Oslo kommune skal blant annet øve på evakuering av tre skoler og tre barnehager. Disse er Nedre Bekkelaget skole, Nedre Bekkelaget barnehage, Kongshavn videregående skole, Oslo Sjøskole, Sørenga barnehage og Sørengkaia barnehage. Dessuten skal 264 personer eller øvelsespersonell med behov for assistanse evakueres.

Mange fra kommunen er med

Mange av Oslo kommunes virksomheter er involvert i øvelsen. Kommunen vil etablere en sentral kriseledelse med representanter fra alle byrådsavdelingene, kommunikasjonsmedarbeidere og folk som er eksperter på kart og geografiske informasjonssystemer fra flere kommunale virksomheter.

Både Oslo kommune og DSB har lagt ut informasjon om øvelsen på nettsidene sine.

Disse er med:

 • Byrådsavdeling for eldre og sosiale tjenester
 • Helseetaten
 • Bydel Gamle Oslo
 • Bydel St. Hanshaugen
 • Bydel Nordstrand
 • Beredskapsetaten
 • Utdanningsetaten
 • Brann- og redningsetaten
 • Oslo Havn
 • Bymiljøetaten
 • Ruter