Hopp til innhold

Kaster du ribbefettet? – Ikke gjør det!

Mange kaster ribbefettet etter julemiddagen, men kokkene protesterer. Ribbefettet er ypperlig råvare.

Ribbe

Fettet fra julematen kan brukes til så mangt. Hva med å lage majones, saus, smør eller bruke fettet sammen med sild? Kokkene kommer med flere forslag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Etter du har stekt ribba så har du vanvittig mye god smak som ofte går til spille. Det er smeltet fett blandet med kjøttsaft, som er innkokt fra ribba, og salt og pepper.

Tom Victor Gausdal

Stjernekokk Tom Victor Gausdal ved Strand restaurant på Høvik.

Foto: Ole Kaland / NRK

En smaksbombe som det er helt genialt å bruke i andre ting etterpå.

Det sier stjernekokk Tom Victor Gausdal ved Strand restaurant på Høvik, som vet hva han snakker om etter 20 år som Norges fremste kokkeprofiler. Hans uttalelse er flere kokker helt enige i.

– Som smør eller olje

Ribbefett brukes ofte til lutefisk, men det kan brukes til mye annet også.

Kari Innerå fra BA 53 i Bygdøy Alle freser gjerne løken i ribbefett.

Kari Innerå fra BA 53 i Bygdøy allé freser gjerne løk i ribbefett.

Foto: Kalle Turkerud / nrk

– Det er som hvilket som helst annet smør eller olje. Så hvis du skal for eksempel lage pannestekt fisk, kan du steke den med ribbefettet i panna, sier Kari Innerå som driver restauranten BA53 i Bygdøy allè.

Hun sier du også kan la det stivne til smør, ved å la det stå kaldt.

– Så visper du det opp med en visp, tilsetter pepper, estragon, salt, persille og kanskje litt kajenne, foreslår Innerå.

Kan brukes som majones

Mads Revheim Skjolden og Jimmy Øien (bak)

Mads Revheim Skjolden og Jimmy Øien (bak) fra restauranten Rest gleder seg til ribbefettmajonesen er ferdig.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

– Du kan lage en majones. Den må serveres romtemperert. Start med egg og sennep, visp det sammen og spe på med ribbefett, sier Jimmy Øien, kokk hos den nye restauranten Rest.

Restauranten er opptatt av å bruke mat som ellers blir sortert vekk og kastet.

Til slutt anbefaler stjernekokken Gausdal å bruke ribbefettet til bakte grønnsaker.

– Jeg elsker grønnsaker, men de kan ofte bli vannete og kjedelige hvis du koker eller steker de. Men hvis du krydrer de og baker grønnsakene med ribbefett, blir det karamellisert og du får en rik smaksopplevelse. Du vil ikke savne kjøtt i det hele tatt, avslutter Gausdal.

Lang holdbarhet

Tore Namstad

-Gjør det enkelt! sier kokken Tore Namstad som langer innpå med lefse med sennep og ribbe. Dyppet i ribbefett selvfølgelig.

Foto: Kalle Turkerud / NRK

Tore Namstad, som driver Stock restaurant på Barcode i Oslo, mener ribbefettet hører til i lefsa, på rugbrødet og sammen med sild. Han er som de andre kokkene enig i at man ikke kaster ribbefettet.

– Du kan bruke det istedenfor olje til alt, og det kan stå til langt ut i februar uten at det er farlig, sier Tore Namstad.